MC demana al Trueta que habiliti “permanentment” la unitat de semicrítics de Pediatria tancada per falta de personal

Metges de Catalunya (MC) insta la direcció de l’Hospital Josep Trueta de Girona a habilitar “permanentment” l’àrea de llits de semicrítics per a infants que aquest any no s’ha pogut obrir per falta de personal i d’aparells de monitorització hemodinàmica, fins que no es construeixi la nova unitat de cures intensives (UCI) pediàtrica del centre que encara no té pressupost assignat.

Segons ha constatat el sindicat, aquesta manca de llits per a pacients pediàtrics semicrítics ha obligat l’hospital a derivar 10 infants en estat greu de la província de Girona a Barcelona en el darrer mes, amb el consegüent risc per als nens i incomoditat per a les seves famílies.

MC alerta que aquesta situació s’agreujarà en els propers dies amb l’arribada de l’epidèmia de la grip i l’increment de les infeccions respiratòries típiques d’aquests mesos que poden desencadenar quadres greus en la població infantil. 

Per aquest motiu, l’organització reclama que es reobrin de manera estable els llits de semicrítics que s’han hagut d’inhabilitar per una “mala planificació” del centre, arran de l’inici de les obres de millora de l’actual UCI pediàtrica i la unitat de neonatologia que van començar l’estiu passat.

Tal com ha reconegut el mateix hospital en un comunicat, la primera fase de les obres ha obligat a traslladar temporalment l’activitat d’aquests serveis a una altra zona (tercera planta), on en anys anteriors s’habilitaven llits de semicrítics per fer front al pic d’ingressos de l’hivern. 

Així mateix, s’ha hagut d’adequar la planta setena per acollir pacients pediàtrics, dividint el servei en dues plantes (tercera i setena). Aquesta separació ha comportat el desdoblament dels recursos materials i humans que, al final, han resultat ser insuficients i han provocat les derivacions de pacients a Barcelona. 

Tot plegat, el sindicat considera que, mentre no es posi en marxa la nova UCI pediàtrica prevista en la segona fase de les obres, el Trueta ha de tenir oberts els llits de semicrítics, ja que, segons assenyala, “són imprescindibles durant l’hivern i necessaris la resta de l’any”. 

Insostenibilitat
El juliol passat, MC va donar suport al personal sanitari de l’hospital que va denunciar públicament la situació “insostenible” de l’UCI pediàtrica i de la unitat neonatal, a causa de la “infraestructura obsoleta, falta d’espai, manca de material i mínim personal” que pateix. 

Un mes més tard, la vicepresidenta del sindicat i delegada al Trueta, Núria Estanyol, reclamava al Departament de Salut més inversions per a aquestes unitats, “perquè ens hi va la salut dels nostres malalts”. En unes declaracions als mitjans de comunicació, exigia als responsables sanitaris que no prorroguessin la precarietat dels dos serveis, que fa més de 30 anys que no reben recursos per posar al dia les seves instal·lacions.