MC presenta un miler de candidats a les eleccions de l’ICS amb l’objectiu de consolidar-se com la primera força

Metges de Catalunya (MC) presenta un total de 961 candidats distribuïts en 17 llistes, una per a cadascun dels vuit hospitals i els nou àmbits territorials d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), en les eleccions als òrgans de representació del personal d’aquest ens que se celebren els propers dies 24 i 25 de març. L’objectiu del sindicat és consolidar-se com l’organització majoritària de la sanitat pública, per tal que la veu del metge “sigui escoltada i representada” en la defensa dels legítims interessos laborals i professionals dels facultatius.

Sota el lema “Som Metges, Som la Teva Veu”, MC presenta una trentena de propostes electorals centrades al voltant de sis punts clau: assolir un increment de la dotació pressupostària per a la sanitat pública, lluitar per la millora de les condicions de treball dels professionals, recuperar la qualitat assistencial, defensar el rol professional del metge, aconseguir la participació del coneixement mèdic en els òrgans de gestió i fiscalitzar les noves fórmules d’organització territorial i de gestió.

Les eleccions sindicals a l’ICS arriben després de quatre anys de retallades sanitàries que han malmès les condicions laborals del col·lecti mèdic i la qualitat assistencial. Per al sindicat, la sensació de “maltractament i acarnissament” de l’Administració vers els facultatius és “palmària i inqüestionable”, ja que es tracta del “grup professional amb un major increment de la precarietat laboral i el més castigat per les polítiques d’austeritat”.

Davant d’aquest escenari, l’organització sindical mèdica demana “unitat professional” com el millor recurs per fer front a les adversitats. “Per defensar els legítims interessos laborals i professionals dels facultatius, hem de comptar amb el màxim nombre de suports en aquests comicis”, reclama i, alhora, es compromet a seguir exigint la participació dels metges en els òrgans de gestió, a reclamar el seu paper decisiu en la gestió clínica i a lluitar per recuperar “tot allò que ens és propi”.

Un total de 37.571 treballadors de l’ICS, dels quals uns 9.300 són facultatius, estan cridats a les urnes per elegir els 392 delegats que els representaran durant els propers quatre anys a les juntes de personal dels vuit hospitals (Vall d’Hebron, Bellvitge, Germans Trias i Pujol, Arnau de Vilanova, Doctor Josep Trueta, Joan XXIII, Verge de la Cinta i Viladecans) i nou àmbits d’atenció primària (Barcelona Ciutat, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud, Girona, Catalunya Central, Tarragona, Lleida, Terres de l’Ebre i Alt Pirineu i Aran) de l’empresa.

Eleccions MIR
Qui també escull els seus representants, però en aquest cas de 13 comitès d’empresa, són els 2.625 empleats laborals de l’ICS, entre els quals hi ha 2.217 metges interns resident (MIR). Serà la primera vegada a la història que els facultatius en formació elegiran els seus delegats per negociar, de forma directa amb les gerències, les condicions laborals i retributives del col·lectiu.

Les candidatures MIR del sindicat defensen la paralització dels ajustos pressupostaris per preservar la qualitat de la formació mèdica impartida als hospitals i centres d’atenció primària (CAP), atès que el tancament de llits d’hospitalització, la reducció de l’activitat quirúrgica i l’absència presencial de metges adjunts de guàrdia per les retallades està afectant la tasca assistencial formativa del futurs especialistes.

Aquests comicis sindicals del personal laboral, que es duen a terme al llarg dels mesos de febrer, març i abril, estan convocats a tots els hospitals i àmbits d’atenció primària de l’ICS, excepte a Vall d’Hebron, Arnau de Vilanova i primària de Lleida, on els sindicats de classe han impugnat les convocatòries electorals proposades per MC. Tampoc no podran exercir el dret a vot els professionals laborals de l’Alt Pirineu i Aran, perquè no hi ha el nombre mínim de treballadors necessaris per elegir delegats de comitè d’empresa (50 o més treballadors) o delegats de personal (entre 6 i 49 treballadors). 

De moment, ja s’han celebrat les eleccions als hospitals de Germans Trias i Pujol, Viladecans i Verge de la Cinta, així com també als àmbits d’atenció primària de Terres de l’Ebre i Metropolitana Nord amb els resultats següents:

  • Hospital Germans Trias i Pujol (delegats de comitè d’empresa):

- Metges de Catalunya: 9

  • Hospital Viladecans (delegats de personal):

- Metges de Catalunya: 1

  • Hospital Verge de la Cinta (delegats de personal):

No s’han presentat candidatures

  • AP Metropolitana Nord (delegats de comitè d’empresa):

- Metges de Catalunya: 7
- CATAC: 2

  • AP Terres de l’Ebre (delegats de personal):

- Metges de Catalunya: 1