MC, satisfet amb la decisió de Sanitat de deixar en mans del metge la prescripció de medicaments amb recepta

Metges de Catalunya (MC) celebra que el Ministeri de Sanitat hagi entrat en raó i hagi modificat in extremis, i gràcies a la mobilització dels facultatius, el contingut del decret que preveia la prescripció infermera de determinats medicaments subjectes a recepta. Finalment, el text aprovat divendres passat pel Consell de Ministres estableix que la responsabilitat del diagnòstic, el tractament i la prescripció és exclusiva del metge i, alhora, regula que l’infermer pugui indicar, usar i autoritzar la dispensació de fàrmacs de lliure dispensació –aquells que es poden adquirir a les oficines de farmàcia sense recepta– i de productes sanitaris per a cures. Fins ara, els infermers no estaven habilitats legalment per fer aquest tipus de dispensació.

Pel que fa als medicaments que requereixen recepta mèdica, el decret precisa que l’infermer només podrà suggerir canvis farmacològics adaptats al curs clínic del pacient, que hauran de ser prèviament avaluats i prescrits pel metge. Per al desenvolupament d’aquestes actuacions, els professionals d’infermeria hauran d’acreditar una formació específica i seguir els protocols o les guies de pràctica clínica i assistencial que determini el metge, que en farà el seguiment “als efectes de la seva adequació, així com de la seguretat del procés i de l’efectivitat aconseguida pel tractament”. 

Aquests protocols i guies seran consensuats en el si de la Comissió Permanent de Farmàcia del Consejo Interterritorial dels Sistema Nacional de Salud, amb la participació de les organitzacions col·legials de metges i d’infermers.

Crítiques
Després de sis anys de debats i de gestació, MC critica que el govern espanyol hagi regulat l’ús de fàrmacs per part d’infermeria amb un decret llei –un procés excepcional per a situacions d’urgència legislativa– i a les portes de la dissolució de les Corts prevista per a aquest dimarts, quan es publicarà el decret de convocatòria d’eleccions generals del  proper 20 de desembre.

A banda d’això, el sindicat lamenta que sectors vinculats a la comercialització dels cursos formatius d’infermeria i a les assegurances (el decret obliga els infermers que vulguin indicar fàrmacs a tenir una assegurança de responsabilitat professional per cobrir les possibles contingències derivades de la nova responsabilitat) hagin pressionat el Ministeri de Sanitat per accelerar l’aprovació de la normativa, “en uns moments de provisionalitat política”.

Aplicació
Una vegada el decret entri en vigor, MC demanarà al Departament de Salut que el desplegui amb celeritat, per posar fi a la situació irregular de prescripció per delegació que ara s’aplica a l’Institut Català de la Salut (ICS) i a altres proveïdors del sistema sanitari català, mitjançant el programa informàtic e-CAP que permet suplantar la identitat del metge i prescriure medicaments amb el seu nom i la seva signatura electrònica. 

Segons el sindicat, el nou decret vindrà a clarificar les responsabilitats judicials que fins ara quedaven desdibuixades entre el metge que delegava la funció i l’infermer que l’assumia.