Metges de Catalunya reitera que la prescripció de medicaments forma part intrínseca de l’acte mèdic

Metges de Catalunya (MC) insisteix que la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments són atribucions intrínseques a l’acte mèdic i referma el seu rebuig al projecte de Reial decret sobre la prescripció infermera que la setmana passada va rebre el vistiplau del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS). Segons el Ministeri de Sanitat, la norma no només habilitarà els professionals d’infermeria per indicar medicaments o productes sanitaris que no necessitin recepta, sinó que també ho farà per a fàrmacs de prescripció mèdica “sota supòsits determinats”.

El sindicat ja s’ha mostrat molt crític amb la manera com s’està estenent actualment la prescripció infermera per delegació, atès que les responsabilitats de cada estament professional s’han desdibuixat i no es poden delimitar amb claredat les càrregues jurídiques de metges i infermers, en cas d’efectes adversos de la medicació prescrita o d’interaccions farmacològiques nocives. 

No obstant això, MC ha matisat en diverses ocasions que no es tracta de qüestionar la feina dels infermers: “Estem convençuts que les competències de la infermeria tenen recorregut sense que aquestes suposin una invasió de l’acte mèdic”.

En aquest sentit, l’organització veu necessari que el govern espanyol desplegui normativament la Llei de garanties i ús racional dels medicaments de l’any 2006 per dotar de majors responsabilitats a infermeria, “sense recórrer a la delegació de competències mèdiques”.

El sindicat va demanar fa dos anys als col·legis mèdics que promoguessin un acord per establir les directrius necessàries per a una adequada coordinació amb les actuacions infermeres en l’anomenada gestió de la demanda, amb l’objectiu de “garantir i salvaguardar” el correcte exercici de l’acte mèdic. 

A banda d’això, va reclamar una major representativitat dels metges en la comissió redactora que ha d’aprovar els fàrmacs de prescripció compartida amb altres professionals, ja que, segons el darrer esborrany de Reial decret, aquests medicaments es podrien aprovar, fins i tot, amb el vot en contra del col·lectiu mèdic.