Puig: “Els plans sanitaris no serveixen de res si no van acompanyats de pressupost”

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, s’ha queixat aquest dimarts de la falta de dotació pressupostària per tirar endavant el Pla nacional d'urgències de Catalunya (PLANUC) que té per objectiu millorar l’assistència urgent i, sobretot, optimitzar el drenatge de les urgències hospitalàries. “Està molt bé fer plans perquè això significa haver analitzat la situació, però, si no van acompanyats del pressupost necessari, no serveixen més que per donar una certa glòria i tranquil·litat política, no es tradueixen en res”, ha manifestat el dirigent sindical durant una entrevista a Radio Nacional de España (RNE), just l’endemà que el conseller de Salut, Antoni Comín, presentés un altre pla, en aquest cas per reformular l’atenció primària, que tampoc té un calendari tancat d’execució, ja que el seu desplegament dependrà de les capacitats pressupostàries del departament.

“Un pla sanitari no té viabilitat ni futur si no es posen els recursos necessaris”, ha insistit Puig, que ha remarcat que molts dels mals de la sanitat catalana, com el “col·lapse permanent” de les urgències, són deguts a l’infrafinançament crònic del sistema. “El finançament sanitari està molt per sota de les necessitats que tenim i, fins ara, aquesta mancança s’ha suplert amb la voluntat i l’esforç dels professionals, però arriba un moment en què això no és suficient”, ha advertit.

Així, ha reclamat més recursos per augmentar les places sociosanitàries i impulsar l’hospitalització a domicili, amb l’objectiu d’alliberar llits d’ingrés i facilitar, d’aquesta manera, el drenatge dels serveis d’urgències. No obstant, Puig ha lamentat que el sistema hagi perdut més de 1.000 llits hospitalaris d’aguts com a conseqüència de les retallades, situant Catalunya per sota dels països europeus de l’entorn en nombre de llits d’hospital per habitant. “No crec que Europa estigui tirant els diners o no tingui ni idea de com planificar la sanitat”, ha dit sarcàsticament.

Pel que fa als efectes del col·lapse de les urgències, Puig ha explicat que, de moment, no hi ha hagut una repercussió directe sobre la salut dels pacients, però sí “problemes importants” de confort i intimitat, tot i que ha avisat que, si no es posa fre a la saturació d’aquests serveis, al final es prendrà mal. “No pot ser que, de forma indefinida, els recursos siguin menors a les necessitats i no passi res. Seria una absurditat”.