Puig veu una recuperació incipient de la sanitat catalana, “però no amb la rapidesa i la intensitat que es mereix”

Metges de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona protesten contra les retallades sanitàries el juny de 2011.

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, ha assenyalat que la recuperació econòmica s’ha començat a notar “de forma puntual i inicial” en la sanitat catalana, “però no amb la rapidesa i la intensitat que es mereix”, ja que els números encara estan “lluny” dels previs a l’inici de les retallades l’any 2010. “S’ha invertit la tendència, però hem de seguir lluitant. La situació era insostenible. S’estava i s’està finançant la sanitat pública amb els sous i el sobreesforç dels seus professionals”, ha dit aquest divendres a la publicació comarcal El Llobregat.

De la mateixa manera, la vicesecretària general de MC i delegada d’atenció primària a Costa de Ponent, Ana Roca, ha corroborat aquesta lleugera millora dels serveis sanitaris per la injecció de nous recursos, tot i que ha assegurat que “encara són insuficients”. Ha exemplificat l’avenç amb les darreres contractacions de personal que s’han fet en aquesta zona, una de les més castigades per la pèrdua de facultatius durant les retallades. “Des de 2016, s’han cobert places vacants amb noves interinitats i s’han creat 43 places mèdiques de nova creació, alhora que ha disminuït una mica la precarietat laboral”, ha explicat. Amb tot, ha subratllat que persisteixen els problemes per cobrir la necessitat de professionals d’algunes especialitats com pediatria o medicina de família.

L’arribada del virus de la grip serà una nova prova d’estrès per al sistema. “L’any passat el vam afrontar molt malament, perquè el pressupost dedicat a la campanya d’hivern en l’atenció primària va ser de zero euros”, s’ha queixat Roca. “Mentre es van destinar alguns milions d’euros a les urgències hospitalàries, no es va dedicar cap recurs extra ni als CAP (centres d’atenció primària) ni als CUAP (centres d’urgència d’atenció primària)”, malgrat que van experimentar un increment del 23% de les visites en l’època gripal.

En aquest sentit, Puig ha reclamat aquest dilluns que, independentment de la situació política que viu Catalunya, no s’aturin els treballs per activar un pla d’hivern “més operatiu”, tant als CAP com als centres hospitalaris. Ho ha fet en declaracions a Diario Médico, on també ha demanat que es continuï desplegant la nova Estratègia nacional de l’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC) presentada fa mig any.