Sexualitat en la gent gran

Tornar
Adreçat a:
Professionals jubilats, d’atenció primària, de serveis o programes d’atenció a la gent gran, i de la salut mental, entre d’altres
Dates:
30 de maig, 9 i 13 de juny de 2022
Horari:
De 16.00 a 20.00 hores
Localització:
Campus Metges (Zoom) o presencial (18 persones)
Modalitat:
En línia
Preus: Afiliats:
0€
Residents afiliats:
0€
No afiliats:
150€
sexualitat grans

Metges de Catalunya (MC) i la Fundació Metges fan un esforç enguany per tal que la formació continuada sigui gratuïta per a tots els afiliats. Per aquest motiu, us demanem la vostra col·laboració amb l’assistència als cursos als quals us hagueu matriculat.

Organitzat per l’Agrupació de Jubilats de Metges de Catalunya.

El Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries ha acreditat aquest curs amb 1,1 crèdits.

Curs de modalitat mixta (Zoom o presencial)

 • Zoom: en directe, al mateix dia i hora del curs (Campus Metges) 
 • Presencial: aforament màxim de 18 persones (per rigorós ordre d’inscripció)


Necessitats a què respon el contingut del curs
L’envelliment suposa canvis físics, que poden afectar la capacitat de tenir i gaudir de les relacions sexuals. L’esperança de vida se situa en edats molt avançades i això fa que molta gent gran estigui en condicions de seguir activa a nivell sexual.

Per raons culturals i socials, existeix un tabú sobre la sexualitat en la gent gran, el qual fa que sovint no puguem donar suport, tractar o acompanyar-los com a professionals en la necessitat d’intimitat i proximitat física en aquesta etapa de la vida, en especial quan les persones esdevenen més dependents i perden l’autonomia per organitzar i dirigir els encontres sexuals. 

És poca la formació específica que es fa sobre aquesta temàtica per tal de poder-la atendre adequadament i, si tenim en compte la visió dels afectats i el marc sociològic/antropològic sobre aquest fet, la formació és tot just inexistent.

Com s’han detectat aquestes necessitats
Estudis com el d’Hernández et al. (2018) a la revista Semergen troben que un 52.5% dels enquestats majors de 60 anys mantenen relacions sexuals. L’evidència clínica, tant des de la Medicina Familiar i Comunitària com des del treball en residències/sociosanitaris, posa en relleu que els professionals es troben persones grans amb inquietuds íntimes i sexuals que no poden exposar fàcilment i que requereixen d’un abordatge seriós i proper, alhora, per tal d’acompanyar-los en allò que decideixin triar.

Directores i moderadores

 • María Jesús Martínez Vicente (Directora i moderadora) 
  Metgessa jubilada, especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Presidenta de l’Agrupació de Jubilats de Metges de Catalunya.
   
 • Anna Robert Segarra (Directora i moderadora) 
  Psicòloga clínica de l’àrea d’adolescents de l’Hospital Benito Menni (CASM). Màster en Bioètica (URL). Interventora de l’Agrupació de Psicòlegs de Metges de Catalunya. Secretària de formació de Metges de Catalunya.
   
 • Sílvia Membrilla Pastor (Moderadora)
  Metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària del CAP Ramona Via, El Prat de Llobregat. Màster en Desenvolupament Personal i Lideratge (2013-2014) de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona. Delegada del sector Primària ICS de la Metropolitana Sud de Metges de Catalunya.


Ponents

 • Òscar Guasch
  Llicenciat en Geografia i Història. Doctor en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona (UB). Membre del Grup de Recerca GENI - Grup de Recerca en Gènere, Identitat i Diversitat de la UB. Compta amb estades d’investigació a diverses universitats (Montpellier, Venezuela, Berkeley i Nanterre-Paris). Investigador i especialista en tècniques qualitatives de recerca, ha estat investigador de l’Institut Català de Salut Pública. Autor de nombrosos articles i llibres, com La sociedad rosa (Anagrama, 1991), La crisis de la hetereosexualidad (Editorial Laertes, 2000) i Sociologia de la sexualitat. Una aproximació a la diversitat sexual (Pòrtic, 2002).
   
 • Beatriu Masià Masià
  Terapeuta experta en l’abordatge de la violència masclista. Cofundadora de TAMAIA Viure Sense Violència. Terapeuta certificada en Anàlisi Bioenergètica per l’Associació Catalana en l’Anàlisi Bioenergètica i l’Institut Internacional d’Anàlisi Bioenergètica de Nova York (IIBA). Màster en Estudis sobre les Dones per la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Filosofia per Universitat de Barcelona. Activista feminista a Ca la dona.
   
 • Júlia Ojuel Solsona
  Metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Màster en Sexologia i postgraduada en Abordatge de gènere en salut. En l’actualitat, treballa al Servei d’Atenció Continuada Domiciliària de l’Institut Català de la Salut (ICS). Col·labora en el moviment LGTB i ha participat en la Comissió per al dret a l'avortament i el grup Dona i Salut del moviment feminista català. Forma part de la RedCAPS, xarxa de dones metgesses i professionals de la salut, i del grup de sexologia de la CAMFiC.
   
 • Maite Fernández
  Metgessa especialista en Obstetrícia i Ginecologia regenerativa y funcional. Màster en Sexologia clínica i salut sexual (UB). Experta en ginecoestètica. Directora d’Íntima-Ginecologia Funcional. Clínica Tufet, Barcelona.
   
 • Anna Catalán
  Metgessa especialista en Psiquiatria al Centre de Salut Mental d’Adults de Sabadell (Hospital Parc Taulí). Durant anys, ha estat psiquiatra de la Unitat de Psicogeriatria de Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental (CASM). Participa com a docent en formacions de psicogeriatria i salut mental.
   
 • Laura Audí Parera
  Metgessa especialista en Anàlisis i bioquímica clínica. Doctora en Medicina. Ha estat investigadora del grup d’Endocrinologia pediàtrica a l’Institut de Recerca de l’Hospital Vall d’Hebron (VHIR) i investigadora adscrita al Centre d’Investigació de la Xarxa de malalties minoritàries (CIBERER) de l’Institut de Salut Carlos III. Ha estat presidenta de la Societat Europea d’Endocrinologia Pediàtrica (ESPE). Membre de diferents organitzacions, societats científiques i grups de treball. Membre de la Junta de l’Agrupació de Jubilats de Metges de Catalunya.
   
 • Gabriel J. Martín
  Psicòleg general sanitari i escriptor. Postgrau en Teràpia breu estratègica (UG). Representant del Consell General de la Psicologia d’Espanya a l’IPsyNet (APA). Coordinador del grup de treball de Psicologia Afirmativa LGTB de la secció clínica del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC). Autor de llibres com Quiérete mucho, maricón: manual de éxito psicoemocional para hombres homosexuales (Ed. Roca, 2016), El ciclo del amor marica (Ed. Roca, 2017),  Sobrevivir al Ambiente (2018), Gay Sex (2020) i Gaynteligencia emocional (Ed. Roca, 2021). Compta amb un blog i un canal de Youtube sobre psicologia afirmativa gai.


Objectius generals del curs

 • Contextualitzar la conducta sexual en la gent gran dins del context social actual.
 • Fer evident la diversitat de respostes sexuals entre la gent gran.
 • Aportar un espai de reflexió i diàleg sobre els comportaments sexuals de manera transversal, al llarg del cicle vital.
 • Conèixer l’abordatge que es pot fer de la resposta sexual i de possibles disfuncions, tant des de l’atenció primària com des de l’atenció especialitzada en salut mental. 
 • Fer evident i visible la diversitat d’orientacions i manifestacions sexuals dins del col·lectiu de les persones grans.


Específics o d'aprenentatge del curs

 • L’alumne podrà donar resposta a les consultes de tipus sexual a la gent gran dins del context social actual, en relació amb fenòmens de diversitat cultural, diversitat de gènere, perspectiva històrica patriarcal i d’intersexualitat, tant des de la primària com des de serveis especialitzats.
 • L’alumne serà capaç d’aprofundir en els aspectes psicològics implicats en la sexualitat, posant-los en relació amb les pèrdues i els dols que impliquen el fet de fer-se gran, incloent la situació de pèrdua d’autonomia.


Programa

Dilluns 30 de maig de 2022, de 16.00 a 20.00 hores

De 16.00 a 18.00 h. - Oscar Guasch
Sexualitat en la societat actual i entre la gent gran

 • Conceptualització de la sexualitat avui en dia i en funció del marc històric
 • Especificitats de la sexualitat entre la gent gran


De 18.00 a 19.00 h. - Beatriu Masià
Sexualitat en la dona gran, amb perspectiva de gèner

 • Dona i cos en la cultura patriarcal
 • Dona i sexualitat: oportunitats en la maduresa


De 19.00 a 20.00 h. - Júlia Ojuel
Abordatge de la sexualitat en la gent gran des de l’Atenció Primària

 • Problemàtiques més freqüents
  Fàrmacs i sexualitat
  Casos clínics


Dijous 9 de juny de 2022, de 16.00 a 19.00 hores

De 16.00 a 17.00 h. - Maite Fernández
Sexualitat en la gent gran: mites i realitats, problemes i oportunitats

 • Resposta sexual en la gent gran
 • Salut genital i vida sexual


De 16.00 a 18.00 h. - Anna Catalán
Sexualitat en l’entorn institucional

 • Afecte, intimitat i sexualitat 
 • Barreres en la sexualitat
 • Demències i sexualitat


De 18.00 a 19.00 h. - Laura Audí
Diversitat funcional en les situacions intersexuals

 • Fisiologia de la diversitat intersexual
 • Sexualitat en els adults intersexuals


Dilluns 13 de juny de 2022, de 16.00 a 19.00 hores

De 16.00 a 19.00 h. - Gabriel J. Martín
Sexualitat en situació de diversitat

 • Conceptes bàsics
 • Sexualitat en l’home gai gran 
 • Experiència en primera persona com a persona intersexual 
 • Debat final/torn obert (de 18.00 a 19.00 h.)


Metodologia docent
Classes teòriques i pràctiques amb diversos docents especialistes en la matèria a tractar. Amb una primera part d’exposició teòrica per part del docent i una segona part basada en casos pràctics o situacions de dilema ètic, la qual permetrà aprofundir en els conflictes que poden sorgir durant l’atenció clínica i la seva possible resolució. Al final de cada ponència, es facilitarà un torn obert de preguntes per fer debat i discussió sobre la matèria exposada.

Avaluació
Per obtenir el certificat es requerirà l’assistència al 80% de les ponències, o bé presencials (registre de signatura) o en línia, a través de la plataforma Campus Metges (amb control d’accés i de visionat mitjançant Zoom), i complimentar el qüestionari de satisfacció amb l'activitat formativa.

INSCRIPCIONS

La inscripció a aquest curs s’ha de fer des de la plataforma Campus Metges del sindicat, https://campus.metgesdecatalunya.cat/.

Una vegada hagis iniciat la sessió amb la teva adreça de correu electrònic i la contrasenya meTGes32K hauràs de fer clic sobre la secció “Tots els cursos” i entrar al curs “Sexualitat en la gent gran”. Aquí podràs fer la inscripció automàtica clicant el botó vermell “Inscriure’m”.

El dia de la jornada formativa hauràs de tenir instal·lat prèviament en el teu dispositiu el programa Zoom i accedir al Campus Metges.

Després, hauràs d’ingressar al curs i clicar sobre “Zoom del dia de la sessió” per unir-te a la sessió en directe. De manera automàtica, se t’obrirà el programa de videoconferències i podràs seguir la formació en línia. Recorda tenir a mà el teu usuari i la clau d’accés a Zoom, ja que serà necessari introduir aquestes dades per accedir-hi.

Disposes d’un tutorial de funcionament del Campus Metges al tauler d’inici del web campus.metgesdecatalunya.cat i un altre d’específic dins del panell del curs, amb les instruccions per entrar a la sessió formativa.

Metges de Catalunya (MC) i la Fundació Metges fan un esforç enguany per tal que la formació continuada sigui gratuïta per a tots els afiliats. Per aquest motiu, us demanem la vostra col·laboració amb l’assistència als cursos als quals us hagueu matriculat.

Organitzat per l’Agrupació de Jubilats de Metges de Catalunya.

El Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries ha acreditat aquest curs amb 1,1 crèdits.

Curs de modalitat mixta (Zoom o presencial)

 • Zoom: en directe, al mateix dia i hora del curs (Campus Metges) 
 • Presencial: aforament màxim de 18 persones (per rigorós ordre d’inscripció)


Necessitats a què respon el contingut del curs
L’envelliment suposa canvis físics, que poden afectar la capacitat de tenir i gaudir de les relacions sexuals. L’esperança de vida se situa en edats molt avançades i això fa que molta gent gran estigui en condicions de seguir activa a nivell sexual.

Per raons culturals i socials, existeix un tabú sobre la sexualitat en la gent gran, el qual fa que sovint no puguem donar suport, tractar o acompanyar-los com a professionals en la necessitat d’intimitat i proximitat física en aquesta etapa de la vida, en especial quan les persones esdevenen més dependents i perden l’autonomia per organitzar i dirigir els encontres sexuals. 

És poca la formació específica que es fa sobre aquesta temàtica per tal de poder-la atendre adequadament i, si tenim en compte la visió dels afectats i el marc sociològic/antropològic sobre aquest fet, la formació és tot just inexistent.

Com s’han detectat aquestes necessitats
Estudis com el d’Hernández et al. (2018) a la revista Semergen troben que un 52.5% dels enquestats majors de 60 anys mantenen relacions sexuals. L’evidència clínica, tant des de la Medicina Familiar i Comunitària com des del treball en residències/sociosanitaris, posa en relleu que els professionals es troben persones grans amb inquietuds íntimes i sexuals que no poden exposar fàcilment i que requereixen d’un abordatge seriós i proper, alhora, per tal d’acompanyar-los en allò que decideixin triar.

Directores i moderadores

 • María Jesús Martínez Vicente (Directora i moderadora) 
  Metgessa jubilada, especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Presidenta de l’Agrupació de Jubilats de Metges de Catalunya.
   
 • Anna Robert Segarra (Directora i moderadora) 
  Psicòloga clínica de l’àrea d’adolescents de l’Hospital Benito Menni (CASM). Màster en Bioètica (URL). Interventora de l’Agrupació de Psicòlegs de Metges de Catalunya. Secretària de formació de Metges de Catalunya.
   
 • Sílvia Membrilla Pastor (Moderadora)
  Metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària del CAP Ramona Via, El Prat de Llobregat. Màster en Desenvolupament Personal i Lideratge (2013-2014) de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona. Delegada del sector Primària ICS de la Metropolitana Sud de Metges de Catalunya.


Ponents

 • Òscar Guasch
  Llicenciat en Geografia i Història. Doctor en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona (UB). Membre del Grup de Recerca GENI - Grup de Recerca en Gènere, Identitat i Diversitat de la UB. Compta amb estades d’investigació a diverses universitats (Montpellier, Venezuela, Berkeley i Nanterre-Paris). Investigador i especialista en tècniques qualitatives de recerca, ha estat investigador de l’Institut Català de Salut Pública. Autor de nombrosos articles i llibres, com La sociedad rosa (Anagrama, 1991), La crisis de la hetereosexualidad (Editorial Laertes, 2000) i Sociologia de la sexualitat. Una aproximació a la diversitat sexual (Pòrtic, 2002).
   
 • Beatriu Masià Masià
  Terapeuta experta en l’abordatge de la violència masclista. Cofundadora de TAMAIA Viure Sense Violència. Terapeuta certificada en Anàlisi Bioenergètica per l’Associació Catalana en l’Anàlisi Bioenergètica i l’Institut Internacional d’Anàlisi Bioenergètica de Nova York (IIBA). Màster en Estudis sobre les Dones per la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Filosofia per Universitat de Barcelona. Activista feminista a Ca la dona.
   
 • Júlia Ojuel Solsona
  Metgessa especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Màster en Sexologia i postgraduada en Abordatge de gènere en salut. En l’actualitat, treballa al Servei d’Atenció Continuada Domiciliària de l’Institut Català de la Salut (ICS). Col·labora en el moviment LGTB i ha participat en la Comissió per al dret a l'avortament i el grup Dona i Salut del moviment feminista català. Forma part de la RedCAPS, xarxa de dones metgesses i professionals de la salut, i del grup de sexologia de la CAMFiC.
   
 • Maite Fernández
  Metgessa especialista en Obstetrícia i Ginecologia regenerativa y funcional. Màster en Sexologia clínica i salut sexual (UB). Experta en ginecoestètica. Directora d’Íntima-Ginecologia Funcional. Clínica Tufet, Barcelona.
   
 • Anna Catalán
  Metgessa especialista en Psiquiatria al Centre de Salut Mental d’Adults de Sabadell (Hospital Parc Taulí). Durant anys, ha estat psiquiatra de la Unitat de Psicogeriatria de Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental (CASM). Participa com a docent en formacions de psicogeriatria i salut mental.
   
 • Laura Audí Parera
  Metgessa especialista en Anàlisis i bioquímica clínica. Doctora en Medicina. Ha estat investigadora del grup d’Endocrinologia pediàtrica a l’Institut de Recerca de l’Hospital Vall d’Hebron (VHIR) i investigadora adscrita al Centre d’Investigació de la Xarxa de malalties minoritàries (CIBERER) de l’Institut de Salut Carlos III. Ha estat presidenta de la Societat Europea d’Endocrinologia Pediàtrica (ESPE). Membre de diferents organitzacions, societats científiques i grups de treball. Membre de la Junta de l’Agrupació de Jubilats de Metges de Catalunya.
   
 • Gabriel J. Martín
  Psicòleg general sanitari i escriptor. Postgrau en Teràpia breu estratègica (UG). Representant del Consell General de la Psicologia d’Espanya a l’IPsyNet (APA). Coordinador del grup de treball de Psicologia Afirmativa LGTB de la secció clínica del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC). Autor de llibres com Quiérete mucho, maricón: manual de éxito psicoemocional para hombres homosexuales (Ed. Roca, 2016), El ciclo del amor marica (Ed. Roca, 2017),  Sobrevivir al Ambiente (2018), Gay Sex (2020) i Gaynteligencia emocional (Ed. Roca, 2021). Compta amb un blog i un canal de Youtube sobre psicologia afirmativa gai.


Objectius generals del curs

 • Contextualitzar la conducta sexual en la gent gran dins del context social actual.
 • Fer evident la diversitat de respostes sexuals entre la gent gran.
 • Aportar un espai de reflexió i diàleg sobre els comportaments sexuals de manera transversal, al llarg del cicle vital.
 • Conèixer l’abordatge que es pot fer de la resposta sexual i de possibles disfuncions, tant des de l’atenció primària com des de l’atenció especialitzada en salut mental. 
 • Fer evident i visible la diversitat d’orientacions i manifestacions sexuals dins del col·lectiu de les persones grans.


Específics o d'aprenentatge del curs

 • L’alumne podrà donar resposta a les consultes de tipus sexual a la gent gran dins del context social actual, en relació amb fenòmens de diversitat cultural, diversitat de gènere, perspectiva històrica patriarcal i d’intersexualitat, tant des de la primària com des de serveis especialitzats.
 • L’alumne serà capaç d’aprofundir en els aspectes psicològics implicats en la sexualitat, posant-los en relació amb les pèrdues i els dols que impliquen el fet de fer-se gran, incloent la situació de pèrdua d’autonomia.


Programa

Dilluns 30 de maig de 2022, de 16.00 a 20.00 hores

De 16.00 a 18.00 h. - Oscar Guasch
Sexualitat en la societat actual i entre la gent gran

 • Conceptualització de la sexualitat avui en dia i en funció del marc històric
 • Especificitats de la sexualitat entre la gent gran


De 18.00 a 19.00 h. - Beatriu Masià
Sexualitat en la dona gran, amb perspectiva de gèner

 • Dona i cos en la cultura patriarcal
 • Dona i sexualitat: oportunitats en la maduresa


De 19.00 a 20.00 h. - Júlia Ojuel
Abordatge de la sexualitat en la gent gran des de l’Atenció Primària

 • Problemàtiques més freqüents
  Fàrmacs i sexualitat
  Casos clínics


Dijous 9 de juny de 2022, de 16.00 a 19.00 hores

De 16.00 a 17.00 h. - Maite Fernández
Sexualitat en la gent gran: mites i realitats, problemes i oportunitats

 • Resposta sexual en la gent gran
 • Salut genital i vida sexual


De 16.00 a 18.00 h. - Anna Catalán
Sexualitat en l’entorn institucional

 • Afecte, intimitat i sexualitat 
 • Barreres en la sexualitat
 • Demències i sexualitat


De 18.00 a 19.00 h. - Laura Audí
Diversitat funcional en les situacions intersexuals

 • Fisiologia de la diversitat intersexual
 • Sexualitat en els adults intersexuals


Dilluns 13 de juny de 2022, de 16.00 a 19.00 hores

De 16.00 a 19.00 h. - Gabriel J. Martín
Sexualitat en situació de diversitat

 • Conceptes bàsics
 • Sexualitat en l’home gai gran 
 • Experiència en primera persona com a persona intersexual 
 • Debat final/torn obert (de 18.00 a 19.00 h.)


Metodologia docent
Classes teòriques i pràctiques amb diversos docents especialistes en la matèria a tractar. Amb una primera part d’exposició teòrica per part del docent i una segona part basada en casos pràctics o situacions de dilema ètic, la qual permetrà aprofundir en els conflictes que poden sorgir durant l’atenció clínica i la seva possible resolució. Al final de cada ponència, es facilitarà un torn obert de preguntes per fer debat i discussió sobre la matèria exposada.

Avaluació
Per obtenir el certificat es requerirà l’assistència al 80% de les ponències, o bé presencials (registre de signatura) o en línia, a través de la plataforma Campus Metges (amb control d’accés i de visionat mitjançant Zoom), i complimentar el qüestionari de satisfacció amb l'activitat formativa.

INSCRIPCIONS

La inscripció a aquest curs s’ha de fer des de la plataforma Campus Metges del sindicat, https://campus.metgesdecatalunya.cat/.

Una vegada hagis iniciat la sessió amb la teva adreça de correu electrònic i la contrasenya meTGes32K hauràs de fer clic sobre la secció “Tots els cursos” i entrar al curs “Sexualitat en la gent gran”. Aquí podràs fer la inscripció automàtica clicant el botó vermell “Inscriure’m”.

El dia de la jornada formativa hauràs de tenir instal·lat prèviament en el teu dispositiu el programa Zoom i accedir al Campus Metges.

Després, hauràs d’ingressar al curs i clicar sobre “Zoom del dia de la sessió” per unir-te a la sessió en directe. De manera automàtica, se t’obrirà el programa de videoconferències i podràs seguir la formació en línia. Recorda tenir a mà el teu usuari i la clau d’accés a Zoom, ja que serà necessari introduir aquestes dades per accedir-hi.

Disposes d’un tutorial de funcionament del Campus Metges al tauler d’inici del web campus.metgesdecatalunya.cat i un altre d’específic dins del panell del curs, amb les instruccions per entrar a la sessió formativa.

Campus Metges (Zoom) o presencial (18 persones)
En línia
sexualitat grans
0€
0€
150€
De 16.00 a 20.00 hores
30 de maig, 9 i 13 de juny de 2022
Professionals jubilats, d’atenció primària, de serveis o programes d’atenció a la gent gran, i de la salut mental, entre d’altres