Metges de Catalunya (MC) ha redoblat els seus esforços perquè l’Institut Català de la Salut (ICS) aplantilli els més de 400 facultatius especialistes d’hospitals amb contractes temporals concatenats i ha demanat aquest dimarts al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que intercedeixi perquè l’empresa resolgui l’augment de la precarietat laboral en la plantilla mèdica, com a conseqüència de la proliferació de contractes no justificats de curta durada.
La vicepresidenta de MC i la presidenta del Sector Hospitals ICS del sindicat, Teresa Fuentelsaz i Rosa Boyé, respectivament, acompanyades per delegats sindicals, han presentat aquest migdia una petició al Síndic, en què sol·liciten la seva intervenció, “en la salvaguarda dels drets dels treballadors públics de l’ICS”, per instar l’ens sanitari a aturar la contractació temporal concatenada i nomenar com a interins aquests més de 400 facultatius, fins que no es convoqui una oferta pública d’ocupació per cobrir les places vacants, d’acord amb l’ordenament jurídic vigent.
MC denuncia que l’ICS no ha procedit a aplantillar la totalitat del personal mèdic que es troba en aquesta situació, tal com es va comprometre per escrit amb el sindicat el desembre passat. En aquell moment, la directora de Recursos Humans de l’empresa, Sara Manjón, va comunicar que l’ens estava duent a terme un procés d’aplantillament de 404 llocs de personal facultatiu especialista, “entre l’1 d’octubre de 2014 i el primer trimestre de 2015”.
Transcorregut aquest període, MC ha pogut constatar que encara hi ha professionals que estan prestant els seus serveis en situació de precarietat laboral, amb contractes inferiors a sis mesos que no els donen dret a percebre el complement de productivitat variable per compliment d’objectius (DPO). D’altres, tenen contractes a temps parcial, però l’empresa els obliga a fer atenció continuada (guàrdies), provocant un decalatge entre el temps efectiu de treball –moltes vegades supera, fins i tot, la jornada ordinària completa– i les hores cotitzades a la Seguretat Social, amb la consegüent reducció dels dies de cotització i de la base reguladora.
La precarietat s’acarnissa, segons el sindicat, en els casos de les metgesses embarassades, a les quals sovint l’ICS no renova els seus contractes eventuals i les deixa a l’atur, “en una clara discriminació per causa de gènere”.
A més, MC recorda que molts d’aquests facultatius d’hospital amb contractes eventuals i també una bona part dels metges interins no cobren el complement de jornada completa, malgrat fer el mateix horari i la mateixa tasca que el personal fix de plantilla, ja que a la pràctica assumeixen funcions pròpies d’una plaça estructural. “Aquest greuge comporta salaris un 25% més baixos que la resta de facultatius del sistema públic de salut i situa aquests metges pràcticament al mateix nivell retributiu que algunes categories professionals inferiors amb molta menys responsabilitat dins d’un hospital d’alt nivell”, remarca el sindicat.