Metges de Catalunya (MC) ha sol·licitat empara a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya perquè promogui la constitució d’un marc de negociació independent en què s’estableixin les condicions laborals, professionals i retributives del conjunt de facultatius del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (SISCAT). El sindicat recorre a la cambra catalana després de sentir-se "expulsat" de la mesa de negociació que ha acordat el nou conveni col·lectiu de la xarxa sanitària concertada, el redactat del qual “no incorpora cap de les reivindicacions i mesures plantejades pels representats del col·lectiu mèdic”. El marc que regularà les relacions laborals dels 60.000 treballadors del sector tindrá les signatures de les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSSC) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), i dels sindicats CCOO, UGT i SATSE, amb l’única oposició de MC al pacte.
En un escrit adreçat als membres de la Comissió de Salut, l’organització afirma que el conveni mèdic és una reclamació històrica i àmpliament anhelada pels facultatius que requereixen d’un àmbit propi per tractar les seves especificitats professionals, com són la formació, la docència i la recerca, el desenvolupament de la carrera professional, la participació dels metges en la gestió o la regulació de l’atenció continuada (guàrdies). Aquests mateixos aspectes són els que, segons MC, "no s’han acceptat" en els articles del nou conveni concertat que, entre altres qüestions "desfavorables per als metges", no regula la jornada i els descansos del personal sanitari i tampoc obeeix les sentències judicials que han establert que les hores de guàrdia mèdica s’han d’abonar, com a mínim, al mateix preu de l’hora laboral ordinària.
El sindicat mèdic assegura que els facultatius que treballen a la xarxa concertada se situen a la cua a nivell retributiu respecte a la mitjana de l’Estat, però "tenen les jornades més llargues". A més, xifra en un 30% la reducció dels ingressos des de l’any 2010 quan van començar les retallades salarials. En aquest sentit, per a l’organització la precarietat és la responsable de la "fugida de metges" que cada cop més demanen l’acreditació necessària per exercir a altres països que es beneficien de la seva bona preparació "quan la seva factura formativa s’ha pagat aquí".
L’assoliment d’un conveni propi que reforci la implicació dels metges en el sistema contribuiria a mantenir la qualitat assistencial que s’ha vist degradada per un model de gestió "que no sap distingir la gestió d’un hospital de la d’una cadena de muntatge". Aquest model està conduint la sanitat pública a una “situació crítica” que es pot agreujar quan en els propers anys es jubili un gruix significatiu dels facultatius actualment en actiu.
Per a MC, el moment actual és l’oportú perquè els facultatius vegin reconegudes les seves particularitats com a col·lectiu per continuar atenent els pacients amb criteris de qualitat.