El conseller de Salut, Antoni Comín, ha admès aquest dimarts durant la seva intervenció en l’acte de cloenda del 4t Congrés de Metges de Catalunya (MC), celebrat a Barcelona, que el seu departament no podrà resoldre en breu els dos grans greuges que pateix el col·lectiu mèdic: la insuficiència salarial i la inestabilitat en el lloc de treball. “Sóc conscient que no teniu les condicions laborals que us corresponen, ara bé us he de ser sincer. Lluitarem al màxim. Ningú es baralla amb el conseller d’Economia com el conseller de Salut, us ho puc ben assegurar, però la realitat és la que és. No tenim la solució a curt termini”, ha dit.
Amb tot, ha insistit davant els congressistes que no es podrà mantenir la qualitat del sistema sanitari, si no es resol, “al més aviat possible”, aquesta situació. “Els estudis ens diuen que tenim el millor sistema sanitari del món, sobretot perquè és molt eficient, ja que tenim resultats danesos, en termes de qualitat assistencial, amb uns costos per sota de la mitjana. A qui s’ho mira des de fora, li sembla fantàstic, però des de dins sabem com s’està aconseguint això, que és no pagant els professionals com se’ls ha de pagar. Potser preferiríem no estar tan ben valorats internacionalment i evolucionar, en els propers anys, cap a un nivell de despesa superior”, ha desitjat.
Comín ha agraït el sobreesforç diari que han fet els professionals sanitaris durant aquets cinc anys de crisi, gràcies al qual s’han mantingut els indicadors de qualitat. En aquest sentit, el conseller ha subratllat que hi ha hagut un col·lectiu professional que “ha fet de matalàs” i ha impedit que la caiguda de recursos afectés l’atenció al pacient.
D’altra banda, el titular de Salut ha apostat pel diàleg amb el sindicat per afrontar els reptes demogràfics, tecnològics i de finançament del sistema, així com de participació, apoderament i autogestió dels professionals dels serveis de salut. “Tenim una organització que té com a principal factor productiu el coneixement i, per tant, no es pot construir al marge de la lògica de l’autogestió, perquè vosaltres sou professionals del coneixement. Sou els propietaris del sistema”.
Per acabar, Comín s’ha referit a la necessitat d’establir unes polítiques de desenvolupament professional més pautades i planificades, que vagin més enllà de la carrera professional acordada en els convenis i abracin la docència, la formació, la recerca i la cooperació internacional.
Miquel Vilardell
Per la seva part, el doctor Miquel Vilardell, catedràtic de Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), cap del servei de medicina interna de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i expresident del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), ha estat l’encarregat d’inaugurar el 4t Congrés de MC. Amb un discurs reivindicatiu i emotiu, Vilardell ha posat en valor l’acte mèdic. “La feina més important que fem és resoldre els problemes de salut d’un pacient”, ha asseverat, i, per fer-ho, l’evidència científica “és un mandat”.
Vilardell ha reclamat coresponsabilitat a tots els actors que intervenen en el sistema: polítics i gestors, professionals i ciutadans. Pel que fa al treball dels equips sanitaris, ha defensat l’actuació multi i interdisciplinar, però “clarificant i definint les competències de cada professional, i preservant el lideratge mèdic”.
El lideratge i la forma d’exercir-lo ha ocupat bona part de la seva intervenció. Vilardell ha defensat la figura del líder com un professional de prestigi, capaç d’exercir alhora un lideratge clínic i de gestió. La tasca del líder consisteix en “facilitar les condicions i els instruments de treball, millorar les retribucions, promoure l’elaboració i utilització de guies de pràctica clínica i fomentar el coneixement i la formació continuada del seu equip”, ha sostingut.
Sobre els aspectes laborals, Vilardell ha reivindicat una contractació estable: “No demano funcionaris, però sí estabilitat i una remuneració correcta i adient”. A més, ha demanat que la direcció assistencial recaigui en persones de prestigi clínic triades d’entre els propis professionals.
Finalment, ha recordat els valors que, al seu parer, s’han de cultivar per conservar l’excel·lència professional. “Per ser un bon metge cal tenir coneixements, passió i vocació, paciència, prudència, perseverança i sentiment de pertinença al lloc de treball”. Una de les reflexions de Vilardell més celebrades pels assistents al congrés sindical ha estat la referida a la companyonia i la unitat del col·lectiu mèdic.