La nova direcció de Metges de Catalunya (MC) demanarà al Departament de Salut un “pla programat” per eradicar el 38% de precarietat laboral que afecta el col·lectiu mèdic dels centres sanitaris públics, en una reunió que mantindrà en breu amb el conseller Antoni Comín.
Així ho ha avançat el secretari general de MC, Josep Maria Puig, en una entrevista concedida a Europa Press. El sindicat pretén amb aquest pla que cap facultatiu pugui estar més de dos anys contractat de manera temporal, ja que actualment existeix una “cronificació de la temporalitat eterna”, ha lamentat Puig, que ha qualificat de “cruel” la situació. “És un problema de país que requereix de voluntat política per resoldre’l”, ha reclamat amb insistència.
Puig també s’ha referit a la fràgil situació dels metges interns residents (MIR), que també s’inclouran en aquest programa contra la precarietat, després de detectar que, sovint, aquests facultatius no reben una formació correcta per la pressió assistencial a la qual està sotmès el sistema sanitari. “En segons quins llocs és possible que la formació falli i que el resident treballi amb poca supervisió, menys de la que necessitaria per formar-se bé”.
Per aquest motiu, l’organització mèdica reclamarà a les empreses sanitàries que alliberin de càrregues de treball els metges adjunts, perquè puguin dedicar més temps als facultatius en període de formació.
“Combinació explosiva”
Puig ha assenyalat que la conjuntura de crisi ha afavorit els processos de precarització laboral, amb un “augment d’hores de treball, un increment de les càrregues assistencials i una disminució de salaris” que, juntament amb l’envelliment de la població, l’evolució de la complexitat assistencial i la pèrdua de protagonisme del metge, han format una “combinació altament explosiva” per a la qualitat del sistema.
En aquest sentit, no s’ha mostrat sorprès per l’èxode cada vegada major de metges que marxen a l’estranger en busca de millors oportunitats laborals, tal com ho demostren les dades de 2015 de la Organización Médica Colegial (OMC) que situen Catalunya com la comunitat autònoma líder en l’emissió del certificat d’idoneïtat professional necessari per exercir en altres països de la Unió Europea.