MC reivindica l'alt grau de resolució de l'atenció primària i denuncia la saturació continua dels seus equips

Metges de Catalunya (MC) demana al Departament de Salut que incrementi el pressupost de l’atenció primària per “modificar les permanents condicions de saturació i sobrecarrega assistencial dels centres”. El sindicat recorda que la dotació econòmica del primer nivell assistencial s’ha reduït un 20% durant el període agut de retallades (2010-2014) i des d’aleshores no s’ha recuperat. “En cinc anys s’han perdut més de 1.000 facultatius, no s’han fet pràcticament substitucions ni s’han cobert una gran part de les jubilacions”, lamenta Óscar Pablos, secretari del sector de primària de l’organització, que afegeix que els pacients es troben amb "greus dificultats" per aconseguir una visita programada amb el seu metge de família o pediatra. “L’agenda assistencial és un desafiament diari per al professional, on tot ha de tenir cabuda”, assegura.

Amb tot, Pablos assenyala que el nombre de visites d’atenció continuada de primària s’ha incrementat i els CAP “funcionen molt per sobre de la seva capacitat real”. En aquest sentit afirma que el nombre de visites diàries ateses per cada metge de família i pediatra se situa entre les 30 i 50, incloent les visites presencials, telefòniques i telemàtiques. Una quantitat de visites que es pot doblar els caps de setmana i festius. “Gràcies al sobreesforç que han fet els professionals sanitaris per assumir pacients dins i fora de l’agenda programada, s’ha pogut gestionar l’elevada demanda assistencial, però tot té un límit”, adverteix.

El responsable sindical crítica que des de la pròpia Administració s’assenyali a l’atenció primària com una de les causants de la saturació de les urgències hospitalàries, “bé per la seva suposada poca capacitat resolutiva, bé per la impressió que el seu volum d’assistència s’hauria d’ampliar”, tal com va afirmar Cristina Nadal, directora de l'àrea d'atenció sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut), en declaracions al programa ‘Versió RAC1’: “en els dispositius d’urgències d’atenció primària no hi ha col·lapse i encara hi ha marge per anar atenent molt més”.

Per a Oscar Pablos, les dades contradiuen aquesta visió, ja que els centres de primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), segons la memòria d’activitat de 2015, van realitzar 2.331.247 visites urgents, un 3,9% mes que l’any anterior. Els CAP van realitzar 4.000 visites espontànies diàries, mentre que els 26 Punts d'Atenció Continuada (PAC) i Centres d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP) van fer 3.000 visites urgents diàries.

En l’actual epidèmia de grip, els CUAP i PAC estan atenent un 23% més dels pacients habituals, segons el propi Departament de Salut. Pablos, a més, destaca que els tots els dispositius d’atenció primària “tenen un elevat grau de resolució i una taxa de derivació de pacients als centres hospitalaris que no arriba al 5%”. Això malgrat que el Pla Integral d’Urgències (PIUC) per a aquest hivern no especifica cap partida per a l’atenció primària, mentre els hospitals disposen de 14 milions d’euros i l’atenció sociosanitària de 2,7.

Així doncs, el sindicat mèdic reivindica la labor de la primària i reclama un major  finançament per reduir la sobrecàrrega dels professionals i millorar les condicions assistencials, “perquè els pacients puguin accedir amb facilitat als metges de família i pediatres, i aquests disposin del temps òptim, real i necessari per atendre’ls”.