MC defensa la prolongació voluntària de la jubilació fins als 70 anys per a qualsevol metge de l’ICS

dijous, 26 juliol, 2007

Metges de Catalunya (MC) defensa que qualsevol facultatiu de l'Institut Català de la Salut (ICS), independentment de la seva especialitat, pugui prolongar de manera voluntària l'activitat mèdica fins als 70 anys, sense que això suposi canvis en les seves condicions laborals.

Tot el contrari de la proposta de l'ICS presentada a la mesa sectorial i aprovada amb el suport dels sindicats no mèdics UGT i CCOO. Segons aquest pla, els metges de les sis especialitats més deficitàries (medicina de família, pediatria, ginecologia, radiologia, anestesiologia i psiquiatria) podran optar, a partir del proper mes d'octubre, per continuar treballant fins als 70 anys, però sempre per desenvolupar "tasques assistencials i no directives".

L'ICS es reserva el dret de destinar el professional que s'aculli a aquesta pròrroga de l'edat de jubilació, "a altres centres, serveis o establiments on hi hagi necessitats assistencials, sense que es generi cap tipus d'indemnització".

MC qualifica d'intolerable aquesta jubilació a la carta, perquè discrimina els metges en funció de la seva especialitat i considera indignant que l'ICS aprofiti la prolongació de la jubilació per deixar la porta oberta a la mobilitat obligatòria del professional.

L'organització sindical acusa l'ens d'haver empitjorat el dèficit de metges, des que el 2004 va començar a aplicar la jubilació forçosa als 65 anys sense tenir elaborat un pla de recursos humans previ. Per a MC, la proposta actual de l'ICS és un nou exemple de falta de planificació a llarg termini, ja que no ha tingut en compte les especialitats amb una piràmide d'edat més envellida (cirurgia pediàtrica, cirurgia toràcica, cirurgia cardiovascular, anàlisi clíniques i cardiologia).

A més, el sindicat critica la decisió de l'ICS d'obligar a exercir només tasques assistencials els metges amb responsabilitats directives (caps de servei i caps de secció) que prolonguin voluntàriament la jubilació, perdent així professionals amb un alt grau de coneixements i molt qualificats per a la gestió.