Uns 200 metges i infermeres no reformats de contingent i zona es van manifestar dissabte passat, 19 de març, davant de la seu del Departament de Salut a Barcelona per protestar contra la decisió de l’Institut Català de la Salut (ICS) d’establir un procés d’integració obligatòria. La concentració, convocada per Metges de Catalunya (MC), va transcórrer de forma totalment pacífica.
El sindicat reclama a l’ICS que el procés d’integració dels 1.400 metges afectats sigui voluntari i únic i que, per tant, s’inclogui en una mateixa fase els 618 facultatius de primària (metges de família, pediatres i odontòlegs) i els 804 especialistes no reformats.
MC defensa la voluntarietat, basant-se en l’acord vigent sobre les millores de les condicions de treball del personal de la sanitat pública, signat el 1992 entre els sindicats i l’Administració, i en la Llei de l’Estatut Marc del personal sanitari, aprovat pel Congrés dels Diputats a finals de 2003. Ambdós textos reconeixen la lliure voluntat d’integració del facultatiu en el model assistencial reformat.
Acord de 1992 (punt 3): “L’Administració sanitària de Catalunya seguirà avançant en la reforma de l’atenció primària de salut. Tanmateix, la decisió assumida des de l’inici i mantinguda en la seva execució, d’implantar el nou model de forma racional, sense duplicar xarxes assistencials i basat en la lliure voluntat d’integració dels professionals...”
Estatut Marc (disposició transitòria tercera): “En la forma, plazo y condiciones que en cada servicio de salud, en su caso, se determine, el personal que percibe haberes por el sistema de cupo y zona, se podrá integrar en el sistema de prestación de servicios...”
D’altra banda, el sindicat demana que aquest procés d’integració voluntari sigui únic i que s’apliqui al mateix temps als metges de primària i als especialistes. Així, s’evitaria atomitzar el col·lectiu i provocar greuges que dificultessin una solució comuna. En canvi, l’ICS proposa un procés gradual: començar a aplicar la mesura aquest mateix any als facultatius de primària i, a partir de 2006, estendre-la als facultatius especialistes.
Metges de Catalunya, partidari de la reforma del model sanitari iniciada el 1985, considera que l’Institut Català de la Salut no pot saltar-se la legalitat vigent i menys amenaçant d’expulsar del sistema el facultatiu que no s’integri, com va dir la consellera de Salut, Marina Geli.
El sindicat reclama als responsables sanitaris que respectin els drets laborals adquirits per aquest col·lectiu que fa més de 25 anys que treballen en la sanitat catalana, amb una plaça guanyada per concurs oposició i amb unes condicions de treball establertes per la mateixa Administració.
MC aposta per una solució negociada i rebutja l’intent de l’ICS de finalitzar la reforma a cop de decret. En aquest sentit, proposa que el facultatiu que s’integri voluntàriament estigui subjecte al nou model retributiu aprovat el 2002 i conservi la seva antiguitat. A més, demana que se li assigni automàticament el segon nivell de carrera professional.