Els metges i les metgesses de la sanitat pública i de la sanitat concertada s'han unit en un únic sindicat professional mèdic, Metges de Catalunya (MC). La nova organització, impulsada pel Sindicat de Metges de Catalunya (SMC-CESM) i per la Federació d'Associacions de Metges d'Hospitals de Catalunya (FAMHOC), es va constituir el passat 1 de desembre amb el propòsit d'agrupar tots els facultatius i de treballar, conjuntament, per recuperar les senyes d'identitat de la professió mèdica.
Els estatuts d'MC defineixen l'entitat com una organització democràtica, plural, participativa i descentralitzada que fa una proposta col·lectiva per recuperar la dignitat professional del facultatiu i el seu reconeixement social.
Els objectius fundacionals de Metges de Catalunya (MC) són:
- La defensa dels interessos laborals, professionals i socials del col·lectiu mèdic.
- L'assoliment d'un pacte per la qualitat assistencial amb la Conselleria de Sanitat.
- La humanització de l'acte mèdic.
- L'establiment d'un conveni assistencial únic, en el marc del Servei Català de la Salut, per a tots els metges i totes les metgesses que treballen a la sanitat catalana (pública i concertada).
- L'equiparació de les condicions laborals del facultatiu de la sanitat concertada amb el facultatiu de la sanitat pública.
- L'equiparació de les condicions laborals del facultatiu de la sanitat catalana amb el facultatiu de la sanitat europea.
- El desenvolupament d'una carrera professional única per a tot el sector sanitari català.
- L'aplicació de la jornada laboral màxima, d'acord amb la normativa europea.
- El compromís del facultatiu en la gestió sanitària.
- La introducció de nous mecanismes de representació i negociació més enllà de les eleccions sindicals.
Actualment, una Junta Gestora regeix el sindicat fins a la convocatòria de les primeres eleccions a càrrecs representatius que podrien ser a finals de 2003. Fins aleshores, Lluís Masferrer i Patricio Martínez n'ocupen la presidència i la secretaria general, respectivament.
Metges de Catalunya (MC) s'organitza de manera descentralitzada en 7 àrees territorials que corresponen a la divisió sanitària de Catalunya (Girona, Lleida, Barcelonès Nord i Maresme, Barcelona Ciutat, Centre, Costa de Ponent i Tarragona-Terres de l'Ebre). En cadascuna, els afiliats hi elegiran un president i un secretari com a representants d'MC a l'àrea.
Amb la constitució d'aquest nou sindicat professional mèdic, el més important de tot l'Estat, en quant al nombre d'afiliats, i un dels més grans d'Europa, les organitzacions matrius (SMC-CESM i FAMHOC) queden anul·lades funcionalment, tot i que legalment no desapareixen per poder conservar el seu patrimoni històric.