MC rebutja el pla de recursos humans de l’ICS perquè no preveu les necessitats de personal a llarg termini

divendres, 25 juliol, 2008

Metges de Catalunya (MC) no ha subscrit el Pla d'ordenació de recursos humans (PORH) de l'Institut Català de la Salut (ICS), perquè no preveu les necessitats de personal mèdic a llarg termini i manté la jubilació forçosa anticipada dels metges als 65 anys.

El sindicat, que qualifica el PORH de "foto fixa", critica que l'ICS s'hagi limitat a radiografiar la plantilla actual de metges, però en cap cas hagi quantificat quants professionals necessitarà el sistema, en funció de l'evolució sociodemogràfica de Catalunya i de l'oferta assistencial futura. Per a MC, aquestes variables són fonamentals per dissenyar amb rigor les plantilles dels propers anys.

Així mateix, l'organització reitera que és un error mantenir la decisió de jubilar forçosament els metges als 65 anys, tot i que, a partir d'ara, l'ICS podrà demorar la jubilació fins als 70 anys a qualsevol especialista que ho vulgui, sempre que el gerent del centre i una comissió avaluadora ho cregui necessari.

MC considera que aquest nou sistema, aprovat recentment per la Mesa Sectorial de Sanitat, no respecte la voluntarietat del professional de prorrogar la seva activitat, ja que deixa en mans dels interessos gerencials aquesta possibilitat, motiu pel qual el sindicat no ha donat suport a la iniciativa.

Des de 2004, any en què l'ICS va començar a aplicar la jubilació forçosa anticipada, prop de mil metges s'han vist obligats a abandonar el seu lloc de treball als 65 anys. Fins al 2010, l'administració té previst jubilar 576 facultatius més, segons dades del PORH.

L'Assessoria Jurídica del sindicat està analitzant detalladament les deficiències legals d'aquest nou pla de recursos humans, amb l'objectiu d'impugnar-lo davant dels tribunals per incompliment de la Llei de l'Estatut marc.