Metges de Catalunya reclama a les patronals sanitàries voluntat política per negociar un conveni mèdic

divendres, 5 març, 2010

Metges de Catalunya (MC) ha reclamat a les patronals sanitàries voluntat política per negociar un conveni mèdic, abans que l’actual model de negociació col·lectiva enfonsi el sistema de salut. “El metge és l’únic que pot assegurar el manteniment de la sanitat i, per tant, es fa necessari el conveni mèdic”, ha afirmat el secretari del Sector d’Hospitals XHUP, Josep Puey, i ponent de la segona jornada de debat “Coneix i Opina”, que ha reunit representants de l’Hospital Clínic de Barcelona i d’altres sectors professionals amb conveni propi com els pilots o els maquinistes.

Puey s’ha mostrat convençut que el conveni mèdic “és possible”, malgrat la rigidesa de la normativa vigent: “Tant l’Estatut dels Treballadors com l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic permeten un altre tipus de negociació, en la qual puguem pactar les condicions laborals i professionals específiques dels metges”.

El cap del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic de Barcelona (centre on els metges tenen conveni propi des de 1981), Alfons López, ha coincidit amb Puey i ha assenyalat que el conveni professional mèdic “no només és possible, sinó que és absolutament necessari i imprescindible perquè la sanitat catalana avanci”.

“A diferència del que interpreta erròniament part de l’Administració, el conveni mèdic fa que els professionals se sentin més implicats i més propers a l’organització”, ha afegit. No obstant això, López creu que el model de conveni ha de ser flexible i ha permetre incorporar particularitats, segons el nivell assistencial o el centre de treball.

Reconeixement
Per la seva part, el responsable de Relacions Institucionals del Sindicato Español de Pilotos de Línias Aéreas (SEPLA), Francisco Javier Piniés, ha subratllat la importància que té per als sindicats professionals la participació, com a assessors, en tots els fòrums sectorials, ja que “ens aporta un major coneixement a l’hora de defensar els nostres interessos”.

Piniés considera que els professionals han de guanyar-se el reconeixement com a tals i demostrar la seva capacitat, per “trencar la por (de les empreses) de negociar un conveni propi”. “En el moment que vostès tinguin un conveni i l’empresa vegi que negociant directament amb els metges en treu una major rendibilitat, després aconseguiran una retribució adequada a la seva vàlua”, ha dit.

Finalment, el secretari general del Sindicato Español de Maquinistas y Ayudantes Ferroviarios (SEMAF), Juan Jesús García, ha fet una crida perquè els sindicats professionals siguin conscients de desenvolupar una activitat sindical “des de la fermesa i la responsabilitat”.

Segons García, aquests sindicats tenen l’obligació de “fer les coses bé” i de “lluitar amb el suport dels treballadors” per fer front als “nombrosos i poderosos enemics que, dia rere dia, tracten de negar-nos el pa i la sal”.

La segona jornada de debat “Coneix i Opina”, celebrada el 25 de febrer, ha reunit més d’un centenar de persones al Casal del Metge de Barcelona i nombroses personalitats del sector sanitari, com la directora d’Afers Assistencials i el director de Recursos Humans de l’Institut Català de la Salut (ICS), Montserrat Figuerola i Xavier Saballs, respectivament; la directora executiva del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), Pilar Rol, i el director general de l'Agrupació Catalana d'Establiments Sanitaris (ACES), Lluís Monset.

També hi ha assistit el nou president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Miquel Vilardell, que interrogat des de la mesa de ponents pel conveni mèdic, ha contestat: “Els metges hem de defensar les nostres coses i jo lluitaré, evidentment, per aconseguir el conveni mèdic”.

El moderador del debat i secretari de Formació de MC, Jaume Mestre, ha tancat l’acte amb una invitació a les patronals a negociar el conveni mèdic: “Queda clar que som els representants dels metges, que som els dipositaris del coneixement, de la il·lusió i que hem manifestat la nostra voluntat ferma d’aconseguir l’objectiu del conveni mèdic. Quan comencem a treballar? La nostra adreça és coneguda i els nostres telèfons estan oberts”.