Metges de Catalunya (MC) compleix avui 90 anys refermant el seu compromís amb els facultatius i amb el catalanisme mèdic i amb la mirada posada en la consecució d’un nou model de relació laboral basat en el professionalisme.
El secretari general de MC, Antoni Gallego, afirma que el sindicat “no necessita reinventar-se” noranta anys després. “Hem de recuperar l’essència d’aquell grup de metges que l’any 1920 van prendre consciència de la seva condició d’obrers intel·lectuals i van decidir unir-se al voltant d’una entitat, per aconseguir el major ennobliment de la funció social encomanada a la classe mèdica”, manifesta.
Davant la crisi actual del sistema sanitari, caracteritzada per una forta pressió assistencial i per la falta de recursos, Gallego rebutja la intenció de les empreses sanitàries d’incrementar la productivitat dels centres a costa de la qualitat assistencial.
“No volem ser una màquina de producció sanitària, volem recuperar la dignitat de fer de metges” assenyala Gallego, que insisteix en la defensa d’un espai propi de negociació per al col·lectiu mèdic que reconegui la seva especificitat.
“El metge ha de recuperar la seva posició al capdavant del sistema sanitari, com a posseïdor del coneixement”, diu. “No podem renunciar a un conveni mèdic que ens diferenciï de la resta de categories professionals”.
Amb el suport de més de 8.000 afiliats (prop d’un 30% dels metges que exerceixen a Catalunya), el sindicat se sent amb la fortalesa suficient per assolir aquest nou repte. “Representem els metges catalans i això ningú no ho posa en dubte. Aquesta és la nostra força i el nostre esperit”, conclou el secretari general de MC.
Per celebrar el 90è aniversari, el sindicat col·locarà una placa commemorativa a la façana de l’edifici del carrer del Pi, número 11, de Barcelona (antiga seu de l’Ateneu Empordanès) on es va fundar el Sindicat de Metges de Catalunya.
A més, publicarà un quadern històric que compilarà els fets més destacats de la trajectòria sindical i celebrarà un gran acte institucional la propera tardor, per rememorar els noranta anys d’història i presentar la seva futura Fundació.
Aquesta institució, sense ànim lucre, tindrà com a objectius vetllar pel patrimoni del sindicat, ajudar els metges de la sanitat catalana a desenvolupar la seva professió amb les màximes garanties de coneixement, mitjançant un cicle de programes formatius, i donar suport als professionals en cas de malaltia greu.