El Tribunal Suprem ha desestimat els recursos de cassació impulsats per les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), presidida fins al desembre per l’actual conseller de Salut, Boi Ruiz, i Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i ha donat la raó a Metges de Catalunya (MC), en sentenciar que les hores de guàrdia de presència física que superen la jornada ordinària de 1.826 hores anuals s’han de pagar, com a mínim, al preu de l’hora ordinària a la xarxa sanitària concertada.
La sentència de la Sala Social del Suprem ordena recomptar les guàrdies que han fet els metges dels hospitals i centres d’atenció primària (CAP) concertats entre els anys 2005 i 2011, ja que el preu de l’hora de guàrdia que fixa el darrer conveni col·lectiu (signat l’any 2005 pels sindicats no mèdics UGT i CCOO i prorrogat des del 2008) és uns 10 euros inferior al preu de l’hora ordinària.
Per a MC, aquest conveni vulnera l’article 35.1 de l’Estatut dels Treballadors que assenyala que “tindran la consideració d’hores extraordinàries aquelles hores de treball que es facin per sobre de la duració màxima de la jornada ordinària de treball [...]. Mitjançant conveni col·lectiu o, si no n’hi ha, contracte individual, s’optarà entre abonar les hores extraordinàries en la quantia que es fixi, que en cap cas no podrà ser inferior al valor de l’hora ordinària, o compensar-les amb temps equivalents de descans retribuït”.
El Suprem confirma una resolució anterior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que també va sentenciar a favor de MC i va desestimar la petició de les dues patronals.
El sindicat es mostra satisfet per la decisió de l’alt tribunal, ja que corregeix parcialment unes retribucions “indignes” que castiguen el metge i no reconeixen el seu sobreesforç durant la jornada extraordinària.
Malgrat tot, lamenta que una qüestió tan òbvia s’hagi hagut de judicialitzar “per culpa de la incompetència de les patronals” i espera que el nou preu de la guàrdia ja es regularitzi en la nòmina de maig.