“Compartim objectius i per força hem d’anar junts”. D’aquesta manera, el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Miquel Vilardell, s’ha sumat a la reclamació de Metges de Catalunya (MC) d’establir un conveni mèdic, que permeti als facultatius negociar directament amb la Generalitat les seves condicions de treball i participar en la gestió clínica. L’objectiu: restituir el professionalisme com a eix central de l’acte mèdic.
MC ha recollit el suport del COMB en un acte celebrat la setmana passada a la seu col·legial, per presentar la iniciativa del sindicat de promoure la creació del conveni mèdic.
Vilardell ha destacat la sinèrgia entre ambdues institucions i ha manifestat la voluntat del col·legi “d’estar-hi al costat, quan la regulació del conveni s’està construint”.
Per la seva part, el secretari general de MC, Antoni Gallego, ha assenyalat que el propòsit és que “el coneixement mèdic arribi a determinar l’acció de govern”. Per això, el conveni “ha d’establir les bases que donin el nivell de responsabilitat i de reconeixement que com a metges ens pertoca”, ha afegit.
El secretari adjunt de MC, Jaume Giménez, encarregat de presentar el projecte, ha subratllat la necessitat que les decisions que afecten la sanitat siguin preses amb la intervenció del facultatiu: “El coneixement mèdic ha de formar part dels òrgans de gestió i el metge ha de participar de forma vinculant en tot allò relacionat amb la gestió clínica”.
Ha explicat que el conveni mèdic ha de proveir d’autoritat els metges per poder negociar amb les conselleries de Salut, Economia i Empresa i Ocupació els aspectes professionals, laborals, de formació continuada i retributius, “sense criteris ni esquemes preestablerts i atenent les especificitats dels centres, dels metges i dels pacients”.
Giménez ha recordat, però, que el conveni mèdic és un projecte de llarg recorregut, “que caldrà treballar amb convicció, fermesa i perseverança, amb la sinèrgia de totes les entitats mèdiques i amb la complicitat dels ciutadans”.
L’acte al COMB s’emmarca en una ronda de sessions informatives que MC està duent a terme per tot Catalunya i que ja s’han fet a Tarragona, Igualada, Manresa, Vic, Sabadell, Vilafranca del Penedès, Sant Joan Despí i Berga, entre altres localitats.