MC demana al Govern que pressioni l’executiu central per desactivar l’estatutarització del metge de contingent i d’APD

Metges de Catalunya (MC) ha sol·licitat per escrit al conseller de Salut, Boi Ruiz, que emprengui les accions “polítiques, legals i administratives” oportunes a fi que el govern espanyol deixi sense efectes el procés d’estatutarització obligatori dels facultatius de contingent i zona i d’Assistència Pública Domiciliària (APD), previst en el decret llei de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut (SNS) aprovat el passat 20 d’abril.

El sindicat al·lega que la mesura envaeix les competències en matèria de sanitat i salut de la Generalitat, que ja té legislades diferents opcions d’“integració voluntària” dels col·lectius de contingent i d’APD, d’acord amb la seva competència d’ordenació dels recursos humans i d’organització del servei de salut català, “a l’empara i cobertura legal de l’Estatut Marc”.

En aquest sentit, l’escrit adreçat a Ruiz remarca que el decret llei vulnera el principi general de la disposició cinquena de l’Estatut Marc, que especifica que la integració ha de ser “voluntària”, per tal de respectar el règim jurídic, les condicions laborals i el sistema retributiu dels professionals consolidats al llarg del temps.

En el cas dels metges d’APD, MC considera que “no és de rebut” que el decret llei “desterri” de la sanitat pública els facultatius que no s’integrin i els obligui a adscriure’s a un òrgan administratiu aliè a les institucions sanitàries públiques, si volen conservar el seu estatus de funcionari que van aconseguir després de superar unes oposicions amb un temari mèdic ampli.

Pròrroga
El termini que tenien les comunitats autònomes per estatutaritzar els metges de contingent i d’APD s’ha ampliat un any, segons la correcció d’errors del decret llei de mesures urgents que ha publicat aquest dimarts el Boletín Oficial del Estado (BOE).

El decret establia com a data límit per a la integració d’aquests professionals el 31 de desembre d’aquest any. Amb les correccions, les comunitats tindran fins al 31 de desembre de 2013.

Per al secretari del Sector Funcionaris-Contingent i Zona de MC, Antoni Duran, aquesta pròrroga “no soluciona” el problema, ja que es manté la “inseguretat jurídica” del procés, “per falta d’una normativa que regularitzi el procediment d’estatutarització i consolidi els drets adquirits pels metges de contingent i d’APD”.

Duran, que va assistir divendres passat a la jornada monogràfica organitzada a Madrid per la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM) i l’Organización Médica Colegial (OMC) per analitzar les conseqüències jurídiques i professionals del decret llei, explica que, dins del pla d’actuació traçat per aquestes organitzacions, hi ha l’elaboració d’una base de dades dels metges afectats, la celebració de diferents assemblees informatives arreu de l’Estat (MC n’ha convocat una el pròxim 22 de maig, a les 17.00 hores, a l’Auditori de Novartis de Barcelona) i la preparació de mobilitzacions.