Els facultatius contractats per a la prestació de serveis assistencials mantenen una relació laboral amb l’empresa encara que no estiguin donats d’alta a la Seguretat Social i exerceixin l’acte mèdic a la seva consulta privada. Així ho dictamina el Jutjat Social número 9 de Barcelona que ha donat la raó a quatre afiliats de Metges de Catalunya (MC) en el cas del seu acomiadament de l’entitat de previsió social Mutuam on treballaven amb un contracte de duració indefinida, però en règim d'arrendament de serveis mercantils.
La sentència judicial declara que l’acomiadament dels quatre metges és improcedent i condemna Mutuam a la readmissió immediata dels treballadors i a l’abonament de les quantitats no percebudes des de l’extinció dels seus contractes laborals, o bé a indemnitzar-los de forma compensatòria. Per la seva part, l’entitat justifica els acomiadaments per la rescissió d’un conveni subscrit l’any 1985 amb l’Institut Català de la Salut (ICS), per a la prestació de serveis d’atenció primària a l’àmbit territorial del Maresme.
Davant les al·legacions presentades pels facultatius per mitjà de l’assessoria jurídica de MC, la jutge estima que existeix una relació laboral provada entre els metges i l’entitat de previsió social demandada. En aquest sentit, la sentència determina que els treballadors presten voluntàriament serveis retribuïts per compte aliena, mentre l’empresa n’assumeix els riscos i n’obté els beneficis. És a dir, els treballadors no facturen els serveis als pacients ni negocien les tarifes de l’activitat assistencial.
L’organització del treball, l’establiment dels horaris i les vacances, i la provisió de mitjans com les receptes o els segells identificatius per part de Mutuam, certifica, segons la decisió judicial, l’existència d’una relació de caràcter laboral entre els facultatius i l’empresa que s’encarrega de dirigir l’activitat dels professionals mèdics.
A més, la sentència deixa clar que tot i que els metges presten els serveis a la seva consulta particular o als domicilis dels pacients, es troben subordinats a Mutuam, ja que l’activitat es realitza “per compte i sota la dependència” de l’empresa, dins de la seva “organització i direcció”. Es tracta de la primera resolució judicial contra Mutuam que recull aquest criteri.
Acomiadaments improcedents
Respecte a la causa concreta dels acomiadaments –la rescissió del conveni amb l’ICS-, el dictamen judicial especifica que si existia un motiu objectiu per a extingir els contractes dels quatre facultatius, l’empresa no va seguir les vies legals per tramitar aquests acomiadaments: comunicació escrita i indemnització per any treballat.
Per tot això, la sentència qualifica d’improcedents els acomiadaments i ordena el retorn immediat dels metges als seus llocs de treball, retribuint-los també els salaris no percebuts des del trencament dels seus contractes, o a indemnitzar-los amb la màxima quantia prevista a l’Estatut dels treballadors. Contra aquest dictamen, Mutuam pot interposar un recurs de suplica davant la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
MC es mostra satisfet per la decisió judicial i destaca que es tracta d’un “avís per a navegants” davant el context de crisi econòmica i la “sensació de plenipotència” que tenen moltes empreses.