Metges de Catalunya (MC) critica el nou projecte de reial decret del Ministeri de Sanitat que regula la indicació, l’ús i l’autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris per part del personal d’infermeria, ja que atorga al col·lectiu mèdic una representació exigua en la comissió redactora dels protocols i guies de pràctica clínica que han d’ordenar aquests procediments, fins al punt que es podrien aprovar amb el vot en contra del coneixement mèdic.
Per aquest motiu, el sindicat demana a Sanitat que modifiqui la composició d’aquesta comissió redactora i que incrementi la representativitat del metge. Segons la darrera versió del projecte de reial decret, dels 12 membres que integren la comissió, només tres estan en representació del Consell General de Col·legis Oficials de Metges. La resta representen el col·lectiu d’infermeria, el Ministeri de Sanitat, el Consejo Interterritorial de Salud i el Ministeri d’Educació.
MC ha instat, en reiterades ocasions, els col·legis de metges catalans a defensar amb contundència les competències mèdiques i a salvaguardar el correcte exercici de l’acte mèdic, davant les múltiples iniciatives de l’Administració per delegar competències pròpies dels facultatius al personal d’infermeria.
L’esborrany de la futura norma, que arriba quatre anys després que el Congrés dels Diputats donés llum verda a la modificació de la Llei del medicament per permetre als infermers prescriure medicaments (una condició fins ara exclusiva de metges, odontòlegs i podòlegs), preveu els processos que hauran de seguir aquests professionals per poder receptar medicaments i productes sanitaris, tant en l’àmbit de les cures generals com especialitzades.
L’adquisició de competències es podrà obtenir a través de la formació adquirida en els estudis universitaris de graduat d’Infermeria, com també en l’àmbit de la formació sanitària especialitzada.
Aquestes competències hauran d’incloure, el coneixement dels diferents grups de fàrmacs, els principis de la seva indicació, ús i autorització, els seus mecanismes d’acció, els beneficis esperats i els riscos associats, així com els efectes derivats de la seva administració i consum, entre altres qüestions.
Per això, Sanitat preveu establir uns programes formatius semipresencials, afavorint l’autoaprenentatge tutoritzat, amb una duració de 150 a 180 hores (6 crèdits ECTS, European Credit Transfer and Accumulation System) en l’àmbit de les cures generals i de 300 a 360 hores (12 crèdits ECTS) en el cas de les cures especialitzades.
D’altra banda, el projecte de reial decret disposa que el personal d’infermeria haurà de gaudir d’una nova assegurança complementària que cobreixi les actuacions derivades de la prescripció infermera.