Metges de Catalunya (MC) s’ha sumat al clam de la societat civil per portar l’Agència Europea de Medicaments (EMA per les seves sigles en anglès) a Barcelona i ha signat el manifest en suport de la candidatura barcelonina, juntament amb més de 200 entitats i personalitats del món de la medicina, la recerca, la indústria farmacèutica, les ciències biomèdiques i l’empresa en general.
La declaració s’ha presentat aquest dilluns en un acte celebrat al paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB), al qual ha assistit el president de MC, Jordi Cruz, que ha assegurat, en declaracions a El Periódico, que l’arribada de l’EMA seria un “reconeixement” per als professionals que treballen en la investigació. “Ells han fet que Catalunya sigui la tercera regió d’Europa en recerca”, ha declarat.
El manifest, llegit per l’actor Josep Maria Pou davant d’un auditori ple, posa en relleu l’experiència i la capacitat de la ciutat comtal per convertir-se en la “nova capital europea del medicament”. Així, subratlla que Barcelona “és avui el principal pol de recerca del sud d’Europa” i “compta amb una àmplia xarxa d’institucions, universitats i centres de recerca biomèdica, hospitalària i tecnològica del més alt nivell”.
Si la capital catalana és escollida, argumenta el text, l’EMA “veurà reforçada la seva missió de garantir la salut i el benestar de tots els ciutadans europeus, perquè la ciutat compleix amb els requisits i garanties per desenvolupar aquest projecte”. D’altra banda també destaca que Barcelona té el “potencial científic, tecnològic i industrial” necessari per retenir el talent i l’excel·lència científica.
Finalment, el manifest apel·la a l’esperit de l’organització dels Jocs Olímpics de 1992 per assenyalar que la ciutat “vol ser i pot ser” una gran seu per a l’EMA. “Ho serà, perquè la voluntat i el compromís europeus de les institucions i de la ciutadania s’han expressat sempre de manera incontestable; perquè la il·lusió i el convenciment amb què la ciutat ha afrontat grans reptes i projectes l’avalen i perquè compta amb el màxim suport institucional, civil i social”.
En l’acte de presentació, han assistit la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat; el conseller de Salut, Antoni Comín; el segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; el rector de la UB, Joan Elias; el científic i una de les màximes autoritats mundials en investigació del càncer, Joan Massagué, i el cap de servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i expert en la lluita contra la sida, Bonaventura Clotet, entre altres personalitats.
Comitè de suport
MC també és membre del comitè de suport a la candidatura de Barcelona per acollir l’EMA, organisme de la Unió Europea (UE) que s’encarrega de garantir la seguretat i la qualitat de vida dels ciutadans europeus en l’àmbit farmacèutic, i, per tant, la responsable d’autoritzar els fàrmacs i productes veterinaris que es poden vendre a l’espai europeu. Té un pressupost anual de 340 milions d’euros i hi treballen uns 900 professionals.
Està previst que el Consell de caps d’estat i de govern de la UE decideixi la propera tardor on s’instal·larà la seu de l’EMA, fins ara ubicada a Londres.