MC demana un estudi de càrregues assistencials en la primera reunió del Consell assessor de l'ENAPISC

Metges de Catalunya (MC) ha demanat que el procés de desenvolupament de l’Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC) prevegi la creació d’una comissió tècnica que estudiï la càrrega de treball dels professionals dels equips d’atenció primària. El sindicat ha traslladat la petició al Consell assessor de l’ENAPISC que s’ha reunit per primera vegada aquest dilluns per començar a definir l’estratègia d’implantació del nou model d’atenció primària. Com a membre de l’òrgan, del qual també en formen part representants de l’àmbit científic, acadèmic, col·legial i social, MC ha remarcat la necessitat que el pla es desplegui amb celeritat perquè la primària està “molt mal ferida” a causa de les restriccions pressupostàries dels últims set anys.

L’organització sindical ha reiterat que la reforma del primer nivell assistencial s’ha de desenvolupar amb agilitat, situant en el primer focus d’actuació als professionals que “pateixen en primera persona la pressió assistencial i les deficiències organitzatives” i la seguretat clínica dels pacients. En aquest sentit, el sindicat mèdic ha exposat la mesures que al seu entendre s'han d'implementar per descongestionar el sistema i millorar la qualitat de l'assistència. Algunes d’aquestes actuacions, com l’assignació mínima del 20% del pressupost de Salut a l’atenció primària, la recuperació de la plantilla de facultatius anterior a les retallades, la reducció del contingent de pacients dels professionals mèdics o la disminució de la quantitat de visites diàries que aquests poden realitzar, han estat acceptades pel Departament de Salut i formen part de les línies mestres de l’ENAPISC.

Així mateix, en la sessió constitutiva de l’òrgan, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha anunciat que, després de l’assignació de recursos addicionals per als EAP situats en entorns socioeconòmics vulnerables i per als dispositius de salut mental, les següents mesures que es posaran en marxa seran l’elecció dels directors dels equips per part dels professionals, tal com també reclama MC, i la convocatòria del programa que ofereix períodes sabàtics de formació finançats per l’Administració. Malgrat que el sindicat valora positivament aquestes iniciatives, considera que entre les mesures prioritàries de l’ENAPISC s’han d’incloure l’eradicació dels contractes precaris i la garantia de substitució del 100% de les jubilacions i les absències de mitja i llarga durada.

El Consell assessor de l’ENAPISC està presidit per Cristina Carbonell, metgessa de família i directora de l’EAP Via Roma al CAP Manso de Barcelona. La intenció de Salut és que el plenari de l’òrgan es reuneixi un màxim de quatre vegades a l’any, però que els seus membres també participin de forma recurrent en les comissions i grups de treball temàtics que es crearan en el procés d’implantació del pla.