Metges de Catalunya (MC) insta el Servei Català de la Salut (CatSalut) a establir un mecanisme retributiu per als facultatius que assumeixin més pacients dels 1.300 assignats per metge de família que preveu l’Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC). El sindicat afirma que la sobrecàrrega assistencial “no es pot seguir sustentant en la vocació de servei dels professionals ni en la suposada manca de metges que ara s’al·lega des de les gerències”. La compensació, segons l’organització, “no és la solució”, però sí suposa un “reconeixement” a l’esforç sostingut que realitzen els facultatius per atendre els pacients propis, els que pertanyen a companys que estan de vacances o de baixa i els dels professionals jubilats que no han estat substituïts.
Tot i amb això, MC insisteix que per assegurar una atenció eficaç i eficient dels pacients cal reduir la població assignada als facultatius d’atenció primària. “L’evidència científica demostra que, com més temps per pacient disposa un professional, major resolució de patologies, millors resultats i més satisfacció dels usuaris”, assegura el sindicat. Per aquesta raó, explica, la ràtio de pacients s’hauria d’apropar a un màxim de 1.000 malalts atesos per metge de família i 850 per pediatre. Per contra, augmentar el nombre de pacients i de les visites que realitzen diàriament els facultatius, converteix l’acte mèdic en improductiu, tal com assenyala Joan Gené en un article publicat al Diari de la Sanitat: “En sanitat, la productivitat no es pot mesurar per l’activitat. Si un mateix metge fa moltes visites es redueix el cost per visita, però quan aquestes visites no són resolutives l’activitat és converteix en improductiva i en un sobrecost. Per a calcular la productivitat s’ha de valorar la resolució dels problemes dels pacients. La capacitat de resolució cau en picat quan es redueix el temps per visita i quan el pacient no és atès pel seu metge de confiança”.
En aquest sentit, l’organització considera que l’actual sobrecàrrega assistencial dels professionals d’atenció primària, amb l’obligació d’atendre pacients que no pertanyen al contingent propi, va en contra del contínuum assistencial, ja que “primària és l'àmbit on aspectes com el coneixement de les dades bàsiques (personals, familiars, econòmiques i socials) i els problemes de salut del pacient són més determinants per a l'atenció”. A més, el sindicat destaca que l’increment de visites i pacients que atén cada facultatiu acaba tenint l’efecte contrari del que persegueixen els gestors perquè l’“estalvi vinculat a la reducció de la plantilla i les nòmines de metges es veu contrarestat pel cost d’assumir més freqüentació dels serveis per part dels usuaris perquè els professionals mèdics no tenen ni el temps suficient ni la informació necessària per garantir la resolució dels seus problemes”.
Pel que fa a l’argument de la manca d’especialistes, MC manifesta que la falta de metges “és una conseqüència de la falta d’ofertes laborals amb condicions dignes”. Així, l’organització acusa l’Administració de parapetar-se en una suposada insuficiència d’especialistes per no contractar més personal, malgrat que es disposi dels recursos, “mentre molts metges marxen cada any a treballar a altres països i mentre es continua sense planificar la reposició dels facultatius que es jubilaran en els propers anys”.