El Tercer Congrés de Metges de Catalunya (MC), que s’ha celebrat aquest dimarts a Terrassa, ha acordat reclamar la participació “directa” dels facultatius en la gestió dels recursos sanitaris, en el marc d’un model de salut basat en el “professionalisme mèdic” que ofereixi garanties de sostenibilitat.
Les conclusions, aprovades majoritàriament pels 300 metges que han assistit a la jornada, han incidit en la necessitat de reivindicar un sistema “transparent i participatiu”, que es fonamenti en la “confiança mútua” entre els professionals i els gestors.
Així mateix, els assistents al congrés han exigit un finançament sanitari “suficient” que permeti “mantenir i incrementar” la qualitat assistencial assolida, a més d’una “major eficiència” i una “simplificació” de l’estructura organitzativa.
Igualment, s’ha refermat la defensa d’un model sanitari universal, accessible i equitatiu, “sense desigualtats territorials ni de procedència”. Les conclusions també han determinat que cal “persistir” en la demanda del “conveni mèdic”, mitjançant un procés de negociació amb l’Administració que es concreti en un “marc únic de relacions laborals i professionals per a tots els facultatius de Catalunya”.
D’altra banda, s’ha conclòs que el sistema d’incentius al col·lectiu mèdic ha d’“estimular” el treball de qualitat i l’ús racional dels recursos assistencials, “però no l’estalvi en termes absoluts i independents dels objectius assistencials de qualitat”.