Metges de Catalunya recull signatures entre la població per reclamar més finançament i personal per a la sanitat pública

SignaSanitat

Metges de Catalunya (MC) ha posat en marxa una campanya de recollida de signatures entre la població catalana amb l’objectiu que la ciutadania s’impliqui en la reclamació de més finançament i personal per al sistema sanitari públic. Amb el lema “Dels aplaudiments a les signatures: Implica’t per la sanitat pública!”, el sindicat mèdic presenta un decàleg de mesures per “recuperar i millorar la sanitat” i “dir als polítics que la salut és el primer”. A través del web signasanitat.cat, l’organització demana als ciutadans el seu suport després que les retallades i la pandèmia hagin deixat el sistema “malmès, amb recursos insuficients, amb plantilles escasses, amb llistes d’espera elevades i amb una atenció primària molt debilitada". MC assegura que la sanitat pública es troba en un moment “molt crític”, però que “encara som a temps de salvar-la” si la població pressiona els seus representants parlamentaris.

En aquest sentit, l’organització anima la ciutadania a fer un pas endavant, signant el decàleg de mesures, per “exigir als responsables polítics que prioritzin la sanitat, que la financin més i millor, que contractin més professionals i que treballin amb millors condicions”. El sindicat vincula l’increment de la inversió pública en sanitat a la millora del funcionament dels centres de salut pel que fa a l’accessibilitat i les llistes d’espera, i demana la signatura perquè “t'atenguin més ràpid i millor, amb més temps per escoltar-te i ajudar-te”.

Al seu decàleg de peticions, MC reclama que s’incrementi el pressupost sanitari i que es contracti més personal assistencial, millorant també les condicions laborals i retributives dels professionals. Així mateix, el sindicat reivindica una major dotació de recursos per a l’atenció primària i la implementació de mesures específiques per recuperar l’accessibilitat del sistema, “amb facilitats per concertar visites i temps d’espera raonables”. L’organització vol que es tingui en compte “la bretxa generacional, els diferents nivells d’alfabetització digital i les desigualtats socials” en la relació dels pacients amb el sistema. A més, demana que els professionals es puguin formar per “actualitzar els seus coneixements i oferir una assistència basada en la innovació i les últimes evidències científiques”. Finalment, exigeix que el pressupost sanitari quedi “blindat” davant de futures retallades i que la sanitat pública, “universal, transparent, gratuïta, equitativa i de qualitat”, sigui “la prioritat de tots els mandataris”.