
L'Agrupació per un Estatut Mèdic i Facultatiu (APEMYF) activarà els tràmits necessaris per promoure una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) amb l’objectiu d’aconseguir que la regulació pròpia de les condicions de treball del col·lectiu mèdic s’assoleixi per la via directa de la tramitació parlamentària al Congrés dels Diputats. Així, APEMYF es proposa recollir a tot l’Estat les 500.000 signatures preceptives per activar el procediment legislatiu que faci possible la creació d’un Estatut Mèdic com a marc de relacions laborals dels metges i facultatius del Sistema Nacional de Salut (SNS). Amb aquesta iniciativa, l’agrupació de sindicats i associacions mèdiques confronta la negativa del Ministeri de Sanitat a negociar les condicions del personal facultatiu en un espai diferenciat de l’àmbit de l’Estatut Marc que “no és representatiu ni just per al col·lectiu”.
APEMYF ha anunciat el seu projecte d’ILP en un seminari web celebrat aquest dimarts en el Col·legi Oficial de Metges de Pontevedra – Vigo en què també ha valorat la darrera proposta de reforma de l’Estatut Marc que es va conèixer el passat dia 11 de juliol. L’entitat ha reconegut que el text incorpora certs avenços, però segueix sent “clarament insuficient” per a les aspiracions dels professionals mèdics, ja que manté “greuges injustificats”, com una jornada diferenciada i “molt més penosa” per als facultatius, que tampoc veuen reconeguda la seva formació, capacitat i responsabilitat a la nova classificació professional de l’Estatut Marc.
El secretari general de @XavierLleonartM anuncia que @APEMYF_2025 promourà una ILP per a la creació d’un Estatut Mèdic com un exercici de democràcia directa.
“Demanem als nostres companys i companyes que s’ho creguin perquè tenim la capacitat i ho aconseguirem” pic.twitter.com/J26psTMUPk— Metges de Catalunya (@metgescatalunya) July 15, 2025
Altres aspectes que allunyen els representants mèdics de la proposta ministerial fan referència a les condicions de jubilació. En aquest sentit, APEMYF reclama que l’exercici de la medicina sigui reconegut com una professió de risc, regulant la possibilitat de sol·licitar la jubilació anticipada mitjançant un coeficient reductor. A més, considera imprescindible que les jornades de guàrdia computin al 100% a l’hora de calcular els anys treballats per al retir professional. Els portaveus de l'agrupació també han recordat que la millora retributiva dels facultatius “és indefugible per retenir el talent”.
Finalment, APEMYF troba a faltar un impuls molt més decidit per a millorar les condicions dels residents. L’agrupació demana que el temps invertit pels MIR en la seva formació tingui la consideració de jornada efectiva de treball, tant per a la carrera professional com per a la jubilació, i també una millora salarial perquè els residents de l’Estat no estiguin a la cua d’Europa.
Per a negociar aquestes i altres condicions, APEMYF proposa l'establiment de fòrums i òrgans de decisió conformats pels representants legítims i majoritaris dels professionals mèdics i facultatius, i per l'administració sanitària de cada comunitat autònoma, amb la finalitat d'establir marcs de negociació directa entre totes dues parts.
Pel que fa a la possibilitat de convocar mobilitzacions, l’agrupació no ha descartat cap mena d’acció per “defensar els drets, interessos i dignitat del personal mèdic i facultatiu”.