Els MIR mantenen el pols amb l’ICS i les patronals sanitàries amb un seguiment de la vaga del 90%

Els metges interns residents (MIR) no afluixen la corda i mantenen el pols amb l’Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals de la xarxa sanitària concertada, amb un seguiment del 90% en la tercera jornada de vaga convocada per Metges de Catalunya (MC).

El sindicat i el col·lectiu de residents refermen la seva posició davant l’“èxit” de les protestes i asseguren que no aturaran les mobilitzacions, fins que no aconsegueixin millorar les condicions laborals, retributives i formatives dels joves facultatius. “Estem orgullosos de la resposta del MIR i fem una crida a seguir buidant de residents els hospitals i centres d’atenció primària, si no s’atenen les nostres justes reivindicacions”, han assenyalat. 

Aquest dimecres, el comitè de vaga, l’ICS i les patronals de la sanitat concertada s’han tornat a reunir per quarta vegada al Departament de Treball per intentar desbloquejar el conflicte, però l’“immobilisme de les empreses sanitàries ha fet inviable qualsevol aproximació entre les dues parts”. Així, la proposta que ha plantejat la part empresarial manté un increment retributiu “ridícul” del 5% del salari MIR, que passaria a ser del 6% al gener de 2021. Aquest augment representaria una pujada de només uns 50 euros mensuals en la nòmina del resident.

Pel que fa a les demandes formatives, l’ICS i les patronals “continuen enrocats en el seu discurs que no disposen de competències per modificar els programes de formació i plantegen una comissió de treball per buscar una solució”. De la mateixa manera, “es renten les mans davant les peticions laborals dels MIR i ofereixen únicament la seva col·laboració per detectar els centres que incompleixin la normativa de jornada i descansos”.

Davant d’aquests oferiments “raquítics”, MC i els MIR mantenen la segona convocatòria de vaga per als dies 28, 29 i 30 de setembre, i 1 i 2 d’octubre de la setmana vinent. Mentrestant, aquest matí els residents de Tarragona s’han manifestat al Mercat Central i, a Barcelona, els joves facultatius han omplert la plaça de Sant Jaume per, posteriorment, desplaçar-se fins al Parlament de Catalunya, on han estat rebuts per diversos grups parlamentaris. Aquesta tarda estan previstes noves concentracions a Girona i a Lleida.

Seguiment per províncies:

Tercera jornada vaga MIR - 23 setembre

Barcelona

93%

Girona

90%

Lleida

89%

Tarragona

90%

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Albert Torres, Laia Calaf i Eva Martínez