Metges de Catalunya (MC), Sindicato Médico Andaluz (SMA) i Sindicato Médico de Euskadi (SME) fan un front comú davant del Ministeri de Sanitat per reclamar un nou grup professional per al personal facultatiu. Les tres organitzacions, les comunitats autònomes de les quals aglutinen el 50% dels facultatius de l'Estat, han sol·licitat de manera conjunta una reunió formal amb la ministra Mónica García per abordar el que, al seu parer, són dos assumptes cabals per al futur de l'atenció mèdica de prestació pública.
D'una banda, els sindicats volen pressionar el ministeri perquè acceleri la creació del grup professional A1+, en què tindrien cabuda els metges i la resta dels facultatius, la finalitat del qual seria reconèixer el nivell formatiu i la responsabilitat professional i jurídica que assumeixen aquests professionals en l’exercici de les seves funcions. De la mà d'aquest instrument, subratllen les tres organitzacions, s'ha de produir una millora de les condicions laborals i retributives del col·lectiu facultatiu que serveixi d'esperó per a la captació i retenció del talent mèdic, en especial de les noves generacions que han de donar relleu i garantir la continuïtat del sistema tal com el coneixem.
Així mateix, asseguren que aquest reconeixement ha de blindar el paper específic dels facultatius als llocs de direcció i gestió del sistema sanitari que reserva la Llei d'Ordenació de les Professions Sanitàries (LOPS) com a garantia de la preponderància del coneixement mèdic i del seu codi deontològic. En aquest sentit, remarquen que la iniciativa que abanderen és transversal i integradora, oberta a tots els col·lectius, sindicats professionals, organitzacions o societats científiques que comparteixin el mateix objectiu.
D'altra banda, els representants sindicals de Catalunya, Andalusia i Euskadi volen traslladar a la ministra García la seva preocupació per la delegació descontrolada i jurídicament qüestionable de les competències i les funcions genuïnament mèdiques a altres professionals del sistema, generalment al personal d'infermeria. La prescripció de medicaments o la realització de determinats actes clínics no troben suport jurídic suficient als reials decrets que regulen aquestes actuacions. Aquesta tendència a l'alça en tots els sistemes sanitaris autonòmics, amb la qual es vol pal·liar la manca evident de metges, posa en risc la qualitat assistencial que es presta als pacients, així com la seguretat jurídica dels professionals, tant de medicina com de infermeria.
Els tres sindicats esperen una resposta positiva a la seva petició de reunió, atès el caràcter dialogant i negociador de l'actual titular de Sanitat, que ha manifestat de manera reiterada la voluntat de comptar amb la participació dels professionals en les decisions estratègiques orientades a la millora del Sistema Nacional de Salut (SNS). És per això que, al més aviat possible, les organitzacions desitgen traslladar a García la seva voluntat de col·laboració i les seves idees transformadores per assolir els canvis que l'SNS requereix per seguir sent un referent mundial de servei públic.