Els sindicats mèdics de l’Estat reclamen solucions per evitar l’enfonsament del sistema públic de salut

Metges de Catalunya (MC), la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM), el Sindicato Médico de Euskadi (SME) i el Sindicat Médico Andaluz (SMA) han ofert aquest dimecres una roda de premsa conjunta per denunciar els problemes “estructurals i comuns” dels facultatius de la sanitat pública espanyola. El dèficit de professionals, la precarietat laboral, la jubilació massiva de metges en els propers 10 anys i la fugida de les noves generacions d’especialistes mèdics cap a països europeus que ofereixen millors condicions de treball han estat alguns dels temes denunciats pels representants de les quatre organitzacions.

En el context de la negociació del nou Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut que s’ha iniciat amb el Ministeri de Sanitat, els sindicats han reclamat la creació d’un estatut específic per al col·lectiu mèdic que reculli les seves especificitats formatives i laborals. Una d’aquestes particularitats consisteix en l’assignació d’una categoria professional diferent per al personal facultatiu que tingui en compte la singularitat dels estudis de Medicina, els anys i els requisits de formació que diferencien els metges i metgesses respecte d’altres professions sanitàries.

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart ha explicat que el principal obstacle per a la incorporació de més professionals al sistema és la falta d’atractiu per a l’exercici de la medicina a la sanitat pública. "Se cenyeix sobre el sistema sanitari espanyol una tempesta perfecta si les diferents administracions sanitàries no intervenen sobre les condicions salarials i de treball dels facultatius i es posen immediatament a planificar el relleu generacional de desenes de milers de metges en els propers 10 anys", ha advertit.

La falta d'especialistes, ha remarcat Lleonart, repercuteix en més pressió i sobrecàrrega sobre la resta de la plantilla. “Els facultatius estan esgotats, física i emocionalment, per això cal abordar els problemes estructurals del sistema; no es tracta només de fabricar més metges”, ha afegit.

Davant d’aquesta crisi de professionals, Lleonart ha apuntat tres possibles sortides: “l’aplicació de mesures decidides i contundents per part de les diferents administracions, la conflictivitat i les mobilitzacions o la mort de la sanitat pública”.

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Hèctor Calvet, Albert Torres, Eva Martínez i Laia Calaf