La vaga de l'IAS anul·la el 38% de les cirurgies no urgents les dues primeres setmanes de convocatòria

El comitè d’empresa de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de Girona valora com un “èxit” la convocatòria de vaga que va començar el passat 22 de maig la plantilla de treballadors i treballadores de l’Hospital de Santa Caterina i de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions, que es mantindrà tots els dimarts, entre les 9h i les 11h i entre les 16h i les 18h, “fins aconseguir una resposta adequada a les reivindicacions del personal”. Els representants sindicals xifren en un 38% les cirurgies no urgents (228 operacions) que han estat anul·lades com a conseqüència de les aturades, a més de “desenes de consultes externes” també ajornades per les protestes.

Tot i les dificultats amb què es troba la mobilització davant uns serveis mínims “desorbitats” que arriben al 100% en determinants serveis, el comitè considera que els efectes sobre l’activitat de l’IAS, amb un “degoteig d’anul·lacions setmana rere setmana”, han de fer que la gerència “recapaciti i s’avingui a negociar” la millorar retributiva vinculada al complement d’antiguitat.

Col·lectiu mèdic sobrecarregat
Per la seva part, els representants de Metges de Catalunya (MC) a l’IAS denuncien que el personal facultatiu de l’entitat es troba en una situació d’“extrema vulnerabilitat” per la sobrecàrrega de treball que pateix el col·lectiu. Baixes per estrès, jubilacions i sortides cap a altres centres amb millors condicions estan deixant la plantilla mèdica “molt mermada i tensionada”, segons els delegats del sindicat mèdic.

A aquest fet s’hi afegeix la imposició de l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors a tres metges que havien sol·licitat l’exoneració total o parcial de l’obligatorietat de fer guàrdies per motius d’edat i cura de familiars. Per a MC, “la manca de planificació provoca que el dèficit de facultatius es vulgui solucionar retallant drets i imposant guàrdies per cobrir necessitats assistencials”.

Davant aquesta realitat, la quantitat de metges i metgesses de l’IAS que demanaran la prejubilació “no deixarà de créixer”, mentre l’empresa serà “incapaç de captar i retenir els joves talents”.

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Albert Torres, Laia Calaf i Eva Martínez