MC celebra la millora retributiva dels MIR de família però reclama un increment salarial per als residents de totes les especialitats

Metges de Catalunya (MC) aplaudeix la decisió del Departament de Salut d’incentivar l’elecció de l’especialitat de medicina familiar i comunitària (MFiC) per part dels nous residents amb una millora retributiva d’entre 5.000 i 9.000 anuals, en funció de la ubicació del centre docent. El sindicat celebra que Salut “hagi reaccionat davant l’evidència” i promogui una millora de les condicions econòmiques que faci més atractiva la tria de l’especialitat de MFiC. Amb tot, l’organització demana que la mesura també es faci extensiva a la resta d’especialitats mèdiques perquè els MIR “deixin de ser mileuristes”.     

La mesura, segons MC, s’explica pel dèficit “flagrant” de facultatius a l’àmbit de l’atenció primària, que encara no ha recuperat el nombre de professionals anterior a les retallades. Així, mentre l’any 2010 hi havia 6.669 metges al primer nivell assistencial, el 2021 eren 6.164, tot i el reforç extraordinari fet amb motiu de la pandèmia. “Les condicions laborals i retributives de l’atenció primària són un fre per a la contractació i formació de nous facultatius”, afirma MC. 

En aquest sentit, el sindicat assegura que Catalunya ha perdut interès entre els metges joves a l’hora d’escollir plaça MIR, “sigui quina sigui l’especialitat”. Entre els motius de la pèrdua de prestigi es troben la sobrecàrrega assistencial dels professionals, la jornada ordinària treball dels residents catalans, que realitzen dues hores diàries més que en altres comunitats, i les baixes retribucions. 

Per tot això, MC reclama a Salut que “no es quedi aquí” i apliqui una millora retributiva per a tots els residents que reconegui el seu rol determinant per al funcionament de sistema i allunyi els seus sous del llindar del mileurisme en què es troben ara. A més, l’organització recorda que “hi ha més especialitats deficitàries” i que “la captació i retenció del talent mèdic és urgent per millorar la qualitat assistencial i garantir el relleu generacional del personal facultatiu”.

Documents

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Albert Torres, Laia Calaf i Eva Martínez