MC demana al CatSalut més control sobre les contractacions per evitar un altre cas d’intrusisme professional

Metges de Catalunya (MC) reclama al Servei Català de la Salut (CatSalut) un control "més ferri" sobre les contractacions de personal facultatiu al Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (SISCAT) per evitar un nou cas d’intrusisme professional com el de la falsa metgessa que ha treballat durant set mesos al servei d’Urgències de l’Hospital Comarcal de Sant Bernabé de Berga. El sindicat demana que s’investigui la “cadena d’errors” comesos i que es depurin responsabilitats, atès que es tracta d’un fet “molt greu” que ha comportat un “risc extrem” per a la salut i la seguretat clínica de la població. Així mateix, MC insta la direcció assistencial del centre hospitalari a analitzar “un per un” els actes mèdics realitzats per aquesta persona durant els mesos que s’ha fet passar per metgessa, per tenir garanties que les seves actuacions “no han causat un perjudici per a la salut del pacients” i que els tractaments en curs prescrits per la falsa professional “no comporten un risc o són contraindicats per a les persones ateses”. L’organització assenyala que la revelació del cas ha trasbalsat la plantilla mèdica de l’hospital públic del berguedà que se sent “enganyada, traïda i preocupada” pels efectes que pot tenir sobre la imatge i la reputació dels professionals del centre.

Per a MC, ni el dèficit de facultatius ni la urgència per ocupar vacants d’especialistes poden justificar “cap mena de laxitud” en la verificació de la formació, les competències i l’experiència laboral de les persones que es postulen a les ofertes de treball dels centres sanitaris. Tampoc els col·legis de metges “poden deixar de ser rigorosos en el control de la documentació i l’expedició del carnet col·legial, necessari per emetre receptes electròniques a través del CatSalut”.

En aquest sentit, el sindicat recorda que l’acreditació dels títols de Medicina i d'especialista en Ciències de la Salut (i l’homologació en el cas dels professionals extracomunitaris) és un requisit imprescindible per exercir la professió i per ocupar llocs de treball a la sanitat pública i privada. “Tot i la ingent manca de metges que pateix el sistema, els controls han de ser exhaustius i les garanties han de ser totals, perquè, en cas contrari, les conseqüències poden ser fatals i soscavar els mateixos fonaments de la deontologia mèdica”

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Albert Torres, Laia Calaf i Eva Martínez