MC destaca que la taula mèdica serà fonamental per al desplegament dels pressupostos sanitaris

Metges de Catalunya (MC) celebra que els pressupostos del Departament de Salut per a l’any 2023 mantinguin un línia ascendent, amb un increment de 1.000 milions respecte els anteriors comptes. Així, segons les dades presentades pel conseller Manel Balcells, el pressupost consolidat de Salut serà d’11.708,2 milions d’euros, fet que suposa un augment del 9,6% respecte l’aprovat el 2022. Amb tot, el sindicat recorda que la previsió pressupostària “encara és molt lluny” de la despesa real, que l’any passat va superar els 14.000 milions d’euros executats. "Per fer front a les necessitats i reptes del sistema, Salut hauria de comptar, com a mínim, amb els 15.000 milions anuals que han quantificat els experts del sector", assenyala MC. Per aquest motiu, considera "fonamental" el treball de la nova taula mèdica bilateral perquè el desplegament dels pressupostos en matèria d’organització de l’assistència sigui "efectiu" i es tradueixi en una millora de les condicions de treball dels professionals.

De la mateixa manera, el sindicat veu amb bons ulls que la partida econòmica destinada a l’atenció primària compti amb increment de 280 milions, però es mostra "sorprès" pel canvi de criteri de càlcul de la conselleria que li permet afirmar que un 24% dels comptes s’assignen al primer nivell, si només es tenen en compte els recursos destinats a la provisió de serveis sanitaris. Seguint el mètode tradicional i la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que indica que el 25% del total de la despesa sanitària s’ha d’adreçar a l’atenció primària, el pressupost de Salut de 2023 reserva tan sols el 17,9% per al primer nivell assistencial.

Pel que fa a l’àmbit dels professionals, fixat com un dels sis prioritaris del departament, MC assegura que tant els mecanismes per incrementar la demanda formativa de l’especialitat de medicina familiar i comunitària, com el pla de retenció i captació de professionals, ambdós previstos als pressupostos, s’han de definir i desenvolupar a la taula mèdica i requereixen "múscul financer" perquè el seu èxit "passa indefectiblement per millorar les condicions de treball del col·lectiu".

Finalment, el sindicat apunta a Salut que el pla de millora de l'accessibilitat "només pot funcionar si preveu la incorporació de més facultatius al sistema".

Documents

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Albert Torres, Laia Calaf i Eva Martínez