MC: “Sense més facultatius i millors condicions laborals i retributives no es podrà enfortir el sistema”

Metges de Catalunya (MC) valora el pla d’estabilització de les plantilles sanitàries, que farà fixos 67.000 treballadors del sector a nivell estatal, com el “simple compliment d’una sentència judicial” i de la normativa europea sobre l’estabilitat laboral dels empleats públics. En aquest sentit, el sindicat afirma que la mesura “no comporta cap novetat” i recorda que l’Estat només obeeix els requeriments del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que ha sancionat les administracions espanyoles en diverses ocasions per l’abús de la contractació temporal. A Catalunya, gairebé 5.000 facultatius, el 49% de la plantilla mèdica de l’Institut Català de la Salut (ICS), treballen amb contractes interins i eventuals. 

Amb tot, l’organització celebra que el personal temporal “guanyi estabilitat i seguretat laboral”, però afegeix que la consolidació de les plantilles és “insuficient” perquè el que necessita el sistema sanitari és “contractar més professionals i millorar les seves condicions laborals i retributives”. Sense aquest reforç “no es podran resoldre els problemes d’accessibilitat, les iniquitats, les llistes d’espera o el dèficit d’especialistes mèdics”.

Per a MC, el principal problema de la sanitat pública és l’infrafinançament, que té com a conseqüència una “crisi de professionals mèdics sense precedents”. Per resoldre-la, reclama un pla de xoc nacional que abordi la crisi des de les mateixes facultats de Medicina. “S’han de planificar les necessitats a curt i mig termini i, sobretot, oferir un exercici professional que resulti atractiu i motivador per a les noves generacions. Pel contrari, no podrem evitar la seva fugida", avisa el sindicat.

Inversió en equipaments “buits” 
Pel que fa a la inversió de 449 milions d’euros destinada a l’atenció primària entre els anys 2022 i 2024, anunciada pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon, MC creu que “cau en el mateix error”. L’organització assegura que és “fictici” preveure la construcció de 62 nous centres d’atenció primària (CAP) “sense planificar el personal facultatiu que ha de prestar assistència mèdica en aquests dispositius”.

Així, el sindicat mèdic critica que Salut faci “màrqueting” amb la construcció d’equipaments “buits”, ja que, si l’Administració no troba metges per cobrir les places dels centres que ja estan en funcionament, “difícilment podrà dotar les plantilles dels nous i flamants CAP”.

Una vegada més, MC reitera que la inversió sanitària prioritària és la contractació de més facultatius, per “reduir la sobrecàrrega de treball i la pressió dels centres sanitaris”, i la millora de les condicions laborals i retributives dels professionals per “captar i retenir el talent mèdic”.

Documents

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Albert Torres, Laia Calaf i Eva Martínez