Metges de Catalunya considera que el pressupost de Salut per a l’any 2022 es queda “molt curt”

Metges de Catalunya (MC) creu que la partida d’11.171 milions d’euros per al Departament de Salut que preveu el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2022 es queda “molt curta”. L’increment de 1.382 milions dels comptes sanitaris respecte al pressupost de l’any 2020 (9.789 milions) és “insuficient” per seguir fent front a la despesa que genera l’atenció a la pandèmia i a la postpàndèmia, i per revertir “per complet” les retallades sanitàries aplicades des de l’any 2010. A més, no permetrà realitzar les inversions que requereix el sistema de manera prioritària: la millora de les condicions laborals i retributives dels professionals, el relleu generacional i l’increment de la plantilla de facultatius, i la renovació i manteniment de les infraestructures i equipaments.

De fet, segons el sindicat mèdic, si es detreuen els fons extraordinaris habilitats per a la lluita contra la Covid, el pressupost és “merament continuista” i “deficient” per cobrir la despesa sanitària bàsica prevista per al 2022, ja que ni tan sols s’aproxima als 12.000 milions que havia demanat el conseller Josep Maria Argimon en base al pressupost executat els dos últims anys. “No suposa un salt endavant, sinó la continuïtat de l’infrafinançament crònic de la sanitat pública”, rebla MC.

En aquest sentit, l’organització recorda que el sistema públic de salut “no ha sortit de l’UCI” i no ho farà si no rep la injecció de recursos que reclamen tots els experts i actors del sector, que se situa al voltant dels 5.000 milions d’euros. “Sense un finançament adequat no es podrà enfortir l’atenció primària ni els serveis d’urgències hospitalàries, tampoc es podran reduir les llistes d’espera, ni millorar les condicions de treball dels professionals, ni oferir oportunitats laborals capaces de captar i retenir el talent mèdic”.

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Hèctor Calvet, Albert Torres i Eva Martínez