Metges de Catalunya convoca a una altra vaga els facultatius de la sanitat concertada els dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre

Metges de Catalunya (MC) ha presentat aquest dijous una convocatòria de vaga de facultatius de la xarxa sanitària concertada amb el Servei Català de la Salut (CatSalut). L’aturada tindrà lloc els dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre, coincidint amb la mobilització de personal mèdic que el sindicat també ha convocat a l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS). La vaga del sector concertat s’adreça als més de 10.000 facultatius de 53 hospitals d’aguts, 86 equips d’atenció primària, 50 centres sociosanitaris i 25 de salut mental gestionats per les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES).

Sota el lema “Som metges, som sanitat i volem qualitat”, l’organització crida a l’aturada després de comprovar com la gran majoria de les seves demandes han estat “ignorades” i, un cop més, el col·lectiu mèdic ha estat “arraconat” en la mesa de negociació del segon conveni col·lectiu del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). Els representants dels facultatius de la xarxa concertada reclamen millores laborals i retributives, així com solucions per al “deteriorament progressiu de l’assistència”, afectada per la sobrecàrrega de treball i la manca d’inversions derivada de les retallades sanitàries.

En aquest sentit, la plataforma reivindicativa presentada per MC recull mesures que no han estat incloses en la redacció del nou conveni del sector, com la regulació del règim de jornada i descansos del personal sanitari o una distribució de l’horari laboral que respecti el temps dedicat a la formació i recerca. Pel que fa als aspectes retributius, la reclamació passa per la recuperació del poder adquisitiu perdut en els últims 10 anys com a conseqüència de les retallades salarials.

A més, el sindicat inclou dues reivindicacions històriques dels facultatius de la sanitat concertada. D’una banda, la remuneració del preu de l’hora de guàrdia mèdica al mateix valor que l’hora ordinària de treball, una demanda que ha estat avalada per diferents sentències dels tribunals de justícia que són “sistemàticament desobeïdes” per les patronals, i de l’altra, l’equiparació salarial dels facultatius d’atenció primària amb els seus companys dels hospitals, amb l’objectiu d’“acabar amb la desigualtat entre professionals que comparteixen el mateix nivell formatiu i ofereixen el mateix servei”.

Per millorar la qualitat de l’assistència, el sindicat mèdic vol que s’estableixin límits al número de visites diàries que realitzen els facultatius d’atenció primària i que s’assigni un temps mínim d’atenció per pacient. De la mateixa manera, demana que es redueixi la temporalitat i la contractació precària, que es millorin els drets de conciliació i que es presti una especial atenció a la salut laboral perquè els professionals “estiguin al 100% de les seves capacitats per oferir la qualitat assistencial que es mereixen tots els pacients”.

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Hèctor Calvet, Albert Torres i Eva Martínez