Metges de Catalunya (MC) celebra la constitució del nou Govern de la Generalitat que posa fi a la “paràlisi de país” i demana a la nova consellera de Salut, Alba Vergés, un “compromís polític formal per fer créixer urgentment i progressiva el pressupost sanitari, amb l’objectiu d’apropar-lo al nivell dels països europeus del nostre entorn”, on la inversió en salut pública sobre el producte interior brut (PIB) és del 7%, en lloc del 3,8% català. Segons el sindicat, aquest increment gradual dels comptes permetria afrontar “amb més garanties” els reptes socioeconòmics i tecnològics de futur del sistema, així com també mantenir la qualitat i equitat dels seus serveis.
Entre les actuacions prioritàries que MC fixa en l’agenda de Vergés, també destaca “la recuperació del poder adquisitiu perdut pel col·lectiu mèdic com a conseqüència de les retallades”, que l’organització estima en un 30%, i “la millora de les condicions de l’exercici professional”, sobretot pel que fa a la disminució de les càrregues assistencials. En aquest sentit, considera “indispensable” incrementar la plantilla mèdica d’atenció primària, que ha minvat en gairebé 900 facultatius entre els anys 2010 i 2017, per poder garantir una assistència de qualitat amb un límit de 25 visites diàries per consulta.
D’altra banda, el sindicat insta la nova consellera de Salut a “establir una mesa d’interlocució directa i vinculant amb els metges, per regular les condicions laborals i professionals específiques del col·lectiu, i, alhora, restituir el protagonisme mèdic en la planificació i el govern del sistema sanitari català”.
També li reclama un “esforç d’inversió” per frenar l’obsolescència dels equips tecnològics sanitaris, modernitzar les infraestructures més envellides i incrementar les places sociosanitàries que ofereix avui el sistema, a fi d’alliberar llits hospitalaris ocupats per pacients dependents i facilitar, d’aquesta manera, el drenatge dels serveis d’urgència.
Finalment, MC trasllada a Vergés el suport de l’organització a l’executiu català en la “defensa legítima de l’accés universal a la sanitat pública”, ja que considera que la implantació de fronteres assistencials en societats inclusives i globalitzades és un “greu error”, tant des d’un punt de vista ètic com de salut pública.
El sindicat confia que l’experiència sanitària acumulada en els darrers anys per la nova consellera, al capdavant de la Comissió de Salut del Parlament i com a secretària nacional d’ERC en l’àmbit de la salut i benestar, “es tradueixi en una gestió integradora que tingui en compte el coneixement i el criteri dels professionals de la medicina”.