Metges de Catalunya demana a Salut que obri una “investigació” per esclarir les morts a Vall d’Hebron atribuïdes a les retallades

Metges de Catalunya (MC), sindicat majoritari a la sanitat pública catalana, demana al Departament de Salut que obri una “investigació en profunditat” per esclarir els fets que denuncia aquest dimecres a La Vanguardia el cap de servei de cirurgia cardiovascular de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, Manuel Galiñanes, que atribueix la mort de dos pacients durant l’agost passat a les retallades sanitàries aplicades al centre.

El sindicat exigeix conèixer al detall quins eren els recursos humans i tècnics de què disposava aquest estiu l’hospital per atendre la cirurgia cardíaca, i sol·licita al centre que revisi els criteris de contractació del personal facultatiu destinat a reduir les llistes d’espera d’aquesta patologia.

A més, reclama a Salut que verifiqui si l’actual model de gestió d’accés a les intervencions quirúrgica prioritza el criteri clínic per damunt de qualsevol contingència econòmica o organitzativa, tal com ve reclamant insistentment MC.

L’organització sindical va ser la primera en destapar, al maig de 2013, les llargues llistes d’espera per a les intervencions de cor que patien els hospitals de Bellvitge i Vall d’Hebron de Barcelona, que aleshores era de 16 mesos de mitjana, una xifra que superava en escreix el temps d’espera màxim garantit pel departament de tres mesos.

En un principi, Salut va negar les dades difoses per MC, però nou mesos més tard va reconèixer amb fets la denúncia realitzada pel sindicat i va confirmar que, durant l’any 2013, havia reobert diàriament a les tardes un quiròfan de l’Hospital de Vall d’Hebron, amb l’únic objectiu de reduir les demores de la cirurgia cardíaca. Igualment, va anunciar que s’havia incrementat l’activitat quirúrgica de l’Hospital de Bellvitge i que s’havien derivat pacients d’aquest centre a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona per alleugerir les esperes.

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: Elisa de Frutos

Equip de comunicació: Hèctor Calvet, Albert Torres i Eva Martínez