Metges de Catalunya demana al Govern modificar “substancialment” el pressupost de Salut per afrontar la despesa addicional provocada per la pandèmia

Metges de Catalunya (MC) insta el Govern a renegociar i modificar “substancialment” el pressupost de Salut de 2020 que ha aprovat aquest divendres el Parlament –el primer en tres anys–, ja que “no només no reverteix les retallades sanitàries aplicades durant la darrera dècada, sinó que anul·la la més mínima capacitat de resposta de l’executiu per afrontar la despesa addicional provocada per la pandèmia del coronavirus”.

El secretari general del sindicat, Josep Maria Puig, assenyala que l’emergència sanitària per la COVID-19 “ha posat al descobert, ara més que mai, el greu infrafinançament del sistema públic de salut i de la protecció social en general”. En aquest sentit, recorda que els nous pressupostos “encara castiguen el sistema sanitari català amb 86 milions d’euros menys respecte als comptes de 2010, previs a la crisi econòmica”. A més, afegeix que, si es té en compte la inflació acumulada, “la injecció econòmica actual està un 17% per sota de la de fa 10 anys, pel que respecte a la capacitat real de compra”.

“Aquesta situació de partida no augura res de bo per a la maltractada sanitat catalana”, es lamenta Puig, que al·ludeix sobretot a les plantilles sanitàries que aquestes darreres setmanes “estan treballant fins a l’extenuació, amb jornades maratonianes i escassos equips de protecció individual davant el coronavirus”.

Consegüentment, el dirigent sindical reclama al Govern que “doti el sistema dels recursos necessaris que exigeix la conjuntura i la població en general, i deixi de carregar sobre les espatlles dels professionals el gruix de l’esforç per donar resposta a l’excepcional demanda sanitària generada pel coronavirus”.

El pressupost consolidat de Salut per a enguany és de 9.789 milions d’euros, un 1% per sota de la partida aprovada l’any 2010 que va ser de 9.875 milions, mentre que la despesa sanitària per càpita és de 1.293 euros, quatre euros menys que fa una dècada.

Documents

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Hèctor Calvet, Albert Torres i Eva Martínez