Metges de Catalunya demana al nou Govern que deixi de posar la sanitat pública al centre de les retallades

Metges de Catalunya (MC) reclama al nou Govern que “deixi de situar el sistema de salut públic en el centre de la diana de les polítiques anticrisi” i que “prioritzi amb urgència” el finançament sanitari en l’elaboració dels pressupostos de 2013.

El sindicat, majoritari a la sanitat catalana, insta Artur Mas a “no centrifugar” l’asfixia econòmica que pateixen els comptes de la Generalitat sobre els serveis públics essencials de l’estat del benestar, com ara la sanitat. Per a MC, els objectius de dèficit i de reducció de la despesa no poden seguir sent el “pretext perfecte” del Govern per continuar atacant el sistema de salut.

En aquest sentit, el secretari general del sindicat, Francesc Duch, considera que les retallades en serveis sanitaris als ciutadans i en els salaris dels professionals “han tocat os”, i que el full de ruta del nou Govern ha de canviar, “si no vol assumir les conseqüències d’un deteriorament de l’assistència, amb repercussions sobre la salut col·lectiva”.

Amb tot, Duch expressa la seva preocupació per la continuïtat del conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, a qui retreu la seva “falta de sensibilitat absoluta” respecte als problemes de finançament de la sanitat pública, durant la darrera legislatura.

Col·laboració mèdica
Davant d’aquesta situació, MC s’ofereix al Govern per “col·laborar” en el disseny de propostes de racionalització de la despesa sanitària, “sense conseqüències significatives assistencials”, sempre que no es continuï maltractant el metge des d’un punt de vista professional i laboral.

El sindicat entén que la privatització de serveis sanitaris i l’entrada d’empreses amb ànim de lucre en la gestió de la sanitat pública “no garanteix estalvi ni, encara menys, millora en els resultats clínics o de gestió”, sinó que aporten una “conflictivitat social innecessària i molt inoportuna en moments tan crítics”, afirma Duch.

Així mateix, el secretari general del sindicat adverteix que els canvis estructurals que prepara el Govern, mitjançant el tancament, la concentració o la reconversió de centres de salut, poden ocasionar una onada d’acomiadaments i de pèrdues de llocs de treball “molt necessaris per al manteniment dels estàndards de qualitat assistencial”.

Finalment, Duch reclama un debat político-social “seriós” sobre el futur de la sanitat, ja que “no podem permetre que se’ns vulgui transformar, per decret, un sistema nacional de salut, amb voluntat de servei públic, universal i finançat amb impostos, en una asseguradora que ni tan sols ofereixi cobertura sanitària a tota la població”.

 

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: Elisa de Frutos

Equip de comunicació: Hèctor Calvet, Albert Torres i Eva Martínez