Metges de Catalunya exigeix al Govern la supressió de la taxa d’un euro per recepta mèdica inclosa en els pressupostos

Metges de Catalunya (MC) exigeix a l’executiu català que “elimini” la taxa d’un euro per recepta mèdica, inclosa en els pressupostos de la Generalitat per al 2012, després de l’anunci del govern espanyol d’incrementar el copagament farmacèutic segons el nivell de renda.

El vicepresident del sindicat, Francesc Duch, considera “injust” que els catalans hagin de pagar un sobrecost addicional pels medicaments, per culpa de la “precipitació” del Govern d’Artur Mas en aprovar el tiquet moderador, sense conèixer prèviament les mesures d’ajust del Ministeri de Sanitat.

Respecte al nou sistema de copagament farmacèutic, aprovat aquest dimecres en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, Duch reconeix que és “més just socialment”, ja que estableix uns barems progressius en el pagament dels medicaments en funció de la  renda de les persones i no de la seva situació laboral.

No obstant això, adverteix que caldrà analitzar “amb lupa” la lletra petita de l’acord, perquè podria castigar els malalts crònics, si aquests no queden eximits del nou copagament. En aquest sentit, afirma: “No es pot penalitzar la malaltia, sinó l’abús dels medicaments”.

Per a Duch, és “fonamental” que la plasmació definitiva de l’acord no comporti barreres d’accés als fàrmacs per als col·lectius més vulnerables, com el dels malalts crònics, atès que “trencaria l’equitat del sistema”.

Amb tot, considera que el paquet de mesures presentades per la ministra de Sanitat, Ana Mato, “no resoldran els problemes d’infrafinançament crònic que arrossega el sistema sanitari públic des de fa anys” i es mostra “molt escèptic” que aquests reajustos es puguin començar a aplicar en el termini de dos mesos, tal com preveu el ministeri.

 

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Albert Torres, Laia Calaf i Eva Martínez