Metges de Catalunya insta Salut a organitzar una cimera per abordar la crisi dels MIR de medicina de família

Metges de Catalunya (MC) ha demanat al Departament de Salut la convocatòria “urgent” d’una cimera per abordar la situació dels MIR, després que en el procés d’assignació de places de formació sanitària especialitzada, que va finalitzar el dia 20 de maig, hagin quedat 71 places de residents de medicina familiar y comunitària sense cobrir. El sindicat mèdic qualifica aquest fet com a “molt greu” i avisa de les conseqüències que pot tenir el dèficit de MIR a l’atenció primària, tant per a la formació dels especialistes que han de formar part de les futures plantilles dels CAP, com per a l’organització de l’assistència sanitària als centres que aquest any no podran comptar amb el reforç dels facultatius residents. L’organització assegura que, davant un fet “inaudit”, Salut ha d’activar “amb diligència” els mecanismes necessaris per fer front a una situació que “afegeix un nou focus de tensió a la crisi global de l’atenció primària”.

Amb tot, MC recorda que es tracta de la “crònica d'una mort anunciada”, atesos els reconeguts problemes de finançament, falta de personal, sobrecàrrega assistencial, excés de burocràcia i baixes retribucions que afecten els professionals mèdics del primer nivell assistencial. “La medicina de família no està prou valorada ni gaudeix del prestigi d’altres especialitats, això també ho perceben els joves facultatius”, explica l’organització.

Tenint en compte que les 71 places vacants representen el 19% del total de l’oferta de 370 places de l’especialitat de medicina familiar i comunitària a Catalunya, i el 35,5% de les 200 places que no han estat ocupades al conjunt de l’Estat, MC espera que Salut respongui amb celeritat a la seva petició “per consensuar un pla de xoc que faci atractiva i estimulant la tria de la medicina de família com a projecte de carrera professional”.

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Albert Torres, Laia Calaf i Eva Martínez