Metges de Catalunya lliura a l’ICS 800 signatures recollides pels facultatius de l’Hospital Vall d’Hebron en suport a Urgències

Metges de Catalunya (MC) ha presentat aquest matí al registre de l’Institut Català de la Salut (ICS) 765 signatures recollides pels facultatius de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, en suport a la plantilla d’Urgències de l’Àrea General del centre que, a finals de juny, va denunciar l’escassetat de recursos, l’empitjorament de la qualitat assistencial i el col·lapse del servei. Les queixes van desencadenar la destitució, per part de la gerència de l’hospital, del fins ara responsable de la Unitat d’Urgències, Xavier Jiménez, que s’havia sumat a les protestes dels professionals.

Les delegades del sindicat a Vall d’Hebron, Rosa Boyé i Rosa Maria Gràcia, han fet arribar les signatures, reunides en poc més d’una setmana, al gerent i al president del Consell d’Administració de l’ICS, Pere Soley i Carles Constante, respectivament, així com al director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa, i al gerent de l’hospital, José Jerónimo Navas

“La resposta dels metges ha estat excel·lent perquè el problema d’Urgències el viuen i el pateixen tots els serveis de l’hospital”, ha assenyalat Boyé, que ha alertat que el col·lapse “no se soluciona amb grans reformes, sinó obrint llits tancats per tal de drenar els pacients”. Actualment, l’Àrea General del centre té 56 llits tancats de manera estructural, als quals s’afegeixen 28 places bloquejades temporalment durant la segona quinzena de juliol; 90 a l’agost; 76 durant la primera quinzena de setembre i 28 durant la dues darreres setmanes de setembre. 

En aquest sentit, Boyé ha retret a Navas la inversió de 500.000 euros que l’hospital va dur a terme l’any passat per duplicar el nombre de boxs d’observació i modificar el sistema de classificació i recepció de pacients a Urgències, “desatenent els consells dels experts que van recomanar augmentar la disponibilitat de llits d’hospitalització per solucionar la saturació del servei”. A més, ha lamentat la falta d’“autocrítica” del gerent, a qui ha acusat d’“intentar diluir els seus errors escampant la culpa entre el personal mèdic”.

D’altra banda, la delegada de MC ha desmentit que les Urgències de l’Àrea General de Vall d’Hebron disposin d’un TAC específic per accelerar els processos de diagnòstic, com s’ha afirmat des de la gerència del centre, i ha remarcat que el Servei de Radiologia “disposa del mateixos TAC de sempre, amb una programació de proves molt atapeïda”.

En un altre ordre de coses, els metges de l’hospital, reunits aquest migdia en assemblea, han decidit per unanimitat demanar el “cessament immediat” del gerent i del director assistencial del centre, José Jerónimo Navas i Jaume Roigé, respectivament, davant les mostres reiterades de “falta de capacitat per resoldre els problemes” i “confrontació directa amb els professionals”.

Per aquest motiu, els facultatius han posat en marxa una nova campanya de recollida de signatures per pressionar l’ICS per tal que cessi Navas i Roigé dels seus càrrecs.

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: Elisa de Frutos

Equip de comunicació: Hèctor Calvet, Albert Torres i Eva Martínez