Un 75% dels facultatius d’atenció primària de l’ICS secunda la quarta jornada de vaga convocada per Metges de Catalunya

Un 75% dels metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha secundat la quarta de les cinc jornades de vaga convocada per Metges de Catalunya (MC), per exigir millores assistencials i laborals al primer punt d’accés del sistema de salut.

En l’àmbit de la sanitat concertada, el seguiment als hospitals, centres d’atenció primària (CAP), centres sociosanitaris i centres de salut mental, gestionats per les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), ha estat del 66%. 
 
El sindicat mèdic destaca la “fermesa” dels facultatius que es mantenen “dempeus” després de quatre dies de mobilitzacions massives per reclamar “les millores necessàries per recuperar la qualitat assistencial i la dignitat laboral”. Avui les protestes també s’han estès pel territori amb concentracions a les gerències territorials de l’Institut Català de la Salut (ICS) a les províncies de Tarragona, Lleida i Girona. 
 
A més, mig miler de metges i metgesses de la sanitat concertada s’han manifestat davant la seu del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) a Barcelona on el president del sector d’hospitals concertats, Xavier Lleonart, ha estat rebut per la direcció d’aquesta patronal. A la sortida, ha explicat que els representants de les empreses sanitàries “s’han compromès a obrir negociacions amb el col·lectiu mèdic”. Posteriorment, els concentrats s'han dirigit a la Ronda de Dalt i han tallat breument la circulació a la via. 
 
D’altra banda, el president i el secretari general de MC, Jordi Cruz i Josep Maria Puig, respectivament, han comparegut aquest migdia en la Comissió de Salut del Parlament per exposar als diferents grups polítics la situació de precarietat assistencial i laboral que pateixen els facultatius de la sanitat pública i concertada. Els dirigents sindicals han demanat als parlamentaris que la voluntat política per resoldre els dèficits del sistema “es tradueixi en un increment significatiu dels pressupostos de Salut per a 2019, per tal de recuperar la credibilitat i la confiança amb els representants de la ciutadania”.  
 
Així mateix, han assenyalat que “cal aprofitar la sotragada –en referència a les mobilitzacions mèdiques– per fer un canvi de paradigma i passar d'un sistema de quantitat a un de qualitat”.

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Hèctor Calvet, Albert Torres, Eva Martínez i Laia Calaf