19M: MC reivindica la continuïtat de la relació metge-pacient com a valor essencial de la medicina familiar i comunitària

El 19 de maig se celebra el Dia Mundial del Metge i la Metgessa de Família en un context difícil degut a la situació d’extrema debilitat de l’atenció primària i, per aquest motiu, Metges de Catalunya (MC) vol posar en relleu la defensa dels valors centrals de la medicina familiar i comunitària, com la continuïtat de la relació metge-pacient, per prestigiar l’especialitat.

I ho fa perquè, segons sosté, els sistemes sanitaris, desbordats per la falta de recursos i sobretot de plantilla, han abandonat la relació longitudinal del pacient amb el seu professional (continuïtat assistencial) i han apostat per cobrir la demanda del dia a dia a qualsevol preu, “encara que sigui trencant aquest vincle”.

Per a MC, aquesta manera d’optimitzar el procés assistencial va en contra de la salut de la població, ja que nombrosos estudis demostren que una durada més llarga de la relació entre el metge o la metgessa de família i els seus pacients s’associa a una disminució dels usos dels serveis d’urgències, de les hospitalitzacions i de les taxes de mortalitat. 

Aquest és el cas d’un treball d’investigació noruec, publicat recentment a la revista British Journal of General Practice, que avalua els efectes de la continuïtat longitudinal en més de 4,5 milions de persones. L’anàlisi proporciona una evidència sòlida: si la relació metge-pacient ha durat més de 15 anys, la probabilitat d’acudir a urgències, ingressar en un centre hospitalari o morir cau entre un 25% i un 30%.

És per això que el sindicat insta les empreses sanitàries a promoure l’estabilitat entre el personal facultatiu especialista en medicina familiar i comunitària, i a millorar les condicions laborals i professionals, amb l’objectiu de garantir la fidelització i atracció del talent en el lloc de treball. “Només així aconseguirem una plantilla robusta que possibiliti la continuïtat assistencial”, assenyala.