La repercussió de la pandèmia en la salut mental de la població és una evidència, però la incidència en el benestar emocional dels professionals sanitaris és encara més palpable. Així ho indiquen els estudis realitzats fins aquest moment, els quals assenyalen que gairebé la meitat del personal que lluita en primera línia contra la COVID presenta un alt risc de trastorn mental. Recollint aquestes dades, Anna Robert, psicòloga i interventora de l’Agrupació de Psicòlegs de Metges de Catalunya (APMC), ha demanat que l’Administració prengui mesures perquè el personal dels centres sanitaris "es pugui refer" i continuar prestant els serveis assistencials, "però amb unes condicions molt més saludables".
En un article publicat al Diari de la Sanitat, Robert ha reflexionat sobre el concepte d’indefensió apresa i sobre la síndrome d'esgotament professional o burnout. Ambdues casuístiques, ha recordat, es donaven abans de la pandèmia i formaven part dels motius de convocatòria de la històrica vaga de facultatius de la tardor de 2018.
"La pandèmia ha estat una catàstrofe emocional, una muntanya russa amb moments de pànic, jornades maratonianes d’exigència continua accentuada per l’exposició permanent a la mort, molt sovint viscuda des de la impotència o la culpa. La lluita dels professionals ha estat encomiable, però, a poc a poc, els sentiments d’esgotament, els quadres posttraumàtics, l’ansietat i el desànim s’han apoderat del personal assistencial".
En aquest sentit, ha assegurat que no s’ha fet prou per “cuidar els cuidadors” i ha avisat que en la postpandèmia “hi haurà una feina ingent en l’atenció psicològica als professionals de la salut”.