Carta oberta del president Jordi Cruz: “100 anys i una pandèmia”

Jordi Cruz

El president de Metges de Catalunya (MC), Jordi Cruz, es dirigeix als afiliats del sindicat i al conjunt dels facultatius del país a través d'una carta oberta en què recorda que aquest divendres, 27 de març de 2020, l’organització compleix 100 anys des de la seva fundació. Cruz destaca que aquesta celebració arriba enmig de la crisi sanitària més gran del darrer segle i, en aquest sentit, trasllada un missatge de serenor, de confiança i d’ànim davant la situació d'emergència que els professionals sanitaris estan vivint de manera més directa que cap altre col·lectiu.
 

100 anys i una pandèmia

Avui, 27 de març de 2020, els facultatius i les facultatives de Catalunya hauríem d’estar de celebració. Perquè tal dia com avui però cent anys enrere, 500 metges es reunien al carrer del Pi de Barcelona, a la seu de l’Ateneu Empordanès, per fundar el Sindicat de Metges de Catalunya
Avui hauríem d’estar al Palau de la Música Catalana commemorant aquesta efemèride amb un gran acte que comptava amb l’assistència d’altres 500 metges i metgesses, i les principals autoritats del país. Però estem on hem d’estar ara mateix, on la societat ens reclama i on sempre hem estat.
La pandèmia del nou coronavirus SARS-CoV-2 ens ha portat al límit, a cadascun de nosaltres individualment i al conjunt del sistema públic de salut. Més exposats al risc que mai, amb més tensió que mai i amb més impacte psicològic que mai. I no, no som superherois. Fem la nostra feina el millor que podem i sabem, sovint condicionats per factors externs que no podem controlar. Patim i tenim moments alts i baixos, com tothom. Però sempre ho donem tot. Perquè a les nostres mans tenim vides humanes, persones que estimen i són estimades, i és la nostra obligació esgotar totes les possibilitats perquè quedin enrere les mínimes possibles. És la nostra responsabilitat, ni més ni menys.
Al llarg de cent anys, la nostra organització ha passat per moments complexos i traumàtics. Dictadures, guerra, exili... però sempre ens hem refet, fins i tot després de 40 anys de clausura, i també ho farem ara. No dubteu que el sindicat hi és i hi serà per defensar-vos i per exigir responsabilitats per tot allò que està passant. No oblidarem l’abandonament de la nostra protecció i salut laboral per part dels gestors i polítics, i no oblidarem el reconeixement unànime que rebem per part de la població. I arribarà el dia de retre comptes, no ho dubteu.
Ara no podem celebrar el nostre centenari, però ho farem. El 16 d’octubre i en el mateix escenari, el majestuós Palau de la Música, ens retrobarem i celebrarem que des de fa un segle tenim una organització al servei del nostre col·lectiu, per defensar-lo i protegir-lo, i per dotar-lo de les millors condicions professionals i laborals. I, per descomptat, celebrarem que hem estat capaços, una vegada més, de superar l’enorme repte que tenim davant nostre. Sí, tot anirà bé.
En nom de Metges de Catalunya us trasllado escalf, ànims i força per a les properes setmanes.
Ens retrobem a l’octubre.
Jordi Cruz Llobet
President de Metges de Catalunya